Siirry sisältöön
Naisten Linja

Naisten puolella.
Väkivaltaa vastaan.

Kuinka huomioida yksityisyyden suojaaminen, kun haet tietoa ja tukea väkivaltaan?

Tällä sivulla on listattu yleisimpiä tietoturvaan liittyviä riskitekijöitä ja ohjeita niiden huomioimiseen. Arvioi näiden tärkeyttä erityisesti silloin, kun tiedät tai epäilet jonkun seuraavan laitteitasi (esim. puhelinta tai tietokonetta) tai murtautuneen käyttäjätileillesi.

Kaikilla käyttäjätileillä on hyvä käyttää erilaisia vahvoja salasanoja. Vahva salasana tarkoittaa sitä, että se on vaikeaa murtaa arvaamalla tai salasananmurtamisohjelmia käyttäen. Salasanan kannattaa olla mahdollisimman pitkä – vähintään 15 merkkiä – ja sisältää mahdollisimman vähän oikeita sanakirjasta löytyviä sanoja. Voit käyttää esimerkiksi sanoja, joihin lisäät tahallisia kirjoitusvirheitä. On hyvä yhdistellä eri merkkejä, kuten isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Kannattaa välttää myös helposti arvattavia asioita (esim. lemmikin tai lapsen nimi, oma syntymäpäivä jne). Voit harkita myös luotettavan salasanan hallintaohjelman käyttöä.

Jos laitat meille sähköpostia, huomioi, että sähköpostia voi seurata usealla eri tavalla. Sähköpostin asetuksista on hyvä tarkastaa kirjautumistiedot ja linkitetyt laitteet sekä sähköpostien edelleenlähettämiseen liittyvät asetukset. Kirjautumistiedoista/linkitetyistä laitteista näet kaikki sillä hetkellä voimassa olevat kirjautumiset, eli myös sen, jos joltain vieraalta laitteelta on kirjauduttu sähköpostitilillesi. Sähköpostiohjelmasta riippuen voit myös tarkastella kirjautumishistoriaa. Sähköpostien edelleenlähetys on ominaisuus, jolla kaikista sähköpostiin saapuvista viesteistä lähetetään kopio toiseen sähköpostiosoitteeseen. Tämän saa kytkettyä päälle ja pois sähköpostin asetuksista.

Verkon käytön päätteeksi on hyvä tyhjentää selaimen sivuhistoria ja välimuisti (nämä löytyvät yleensä sivuhistorian asetuksista, hieman selaimesta riippuen). Tämä ei poista tietoja laitteelta täysin, mutta useimmissa tapauksissa on riittävä toimenpide.

Käyttöjärjestelmät, sovellukset ja muut ohjelmistot on tärkeää pitää päivitettynä uusimpaan versioon. Päivityksissä korjataan löydettyjä tietoturva-aukkoja. Tämä koskee myös verkkolaitteita, eli laitteita, jotka jakavat langatonta verkkoa.

Avoimia/julkisia verkkoja (wifi, wlan) on hyvä mahdollisuuksien mukaan välttää. Tällaisia voi olla tarjolla esimerkiksi kahviloissa ja kirjastoissa. Lisäsuojaa sekä julkisissa että yksityisissä verkoissa saa VPN-ohjelmaa käyttämällä. VPN käytännössä piilottaa IP-osoitteesi ja tekee sinut verkossa anonyymiksi.

Teknologian käyttöä voidaan seurata erilaisilla seurantaohjelmilla. Osa niistä voi tallentaa käytännössä kaiken toiminnan laitteella, mikä tarkoittaa, että seuraajan tietoon tulee muun muassa vieraillut sivut, ladatut tiedostot, lähetetyt ja vastaanotetut viestit, puhelutiedot sekä käyttäjätunnukset ja salasanat. Mahdollisuuksien mukaan on hyvä käyttää turvallisia laitteita (esim. kirjaston tietokone, ystävän puhelin, kokonaan uusi puhelin, jota käytät tarvittaessa vanhan puhelimen rinnalla).