12.8.2024
Saimme 9. elokuuta tiedon siitä, että Naisten Linjan oikeusministeriöltä saamasta avustuksesta leikataan pois puolet. Avustus vähenee 100 000 eurosta 50 000 euroon vuonna 2025.
Leikkauksia on odotettavissa myös Naisten Linjan sosiaali- ja terveysministeriöltä saamiin tukiin. Sosiaali- ja terveysministeriön vuoden 2025 avustusleikkauksista lopullinen tieto saadaan kuitenkin vasta joulukuussa.
Sosiaali- ja terveysministeriön avustukset järjestöille myönnetään Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn kautta. Tiedossa on jo, että sotejärjestöjen tuesta leikataan vaalikauden loppuun mennessä kolmannes siten, että avustukset vähenevät jo ensi vuonna 20 prosenttia tämän vuoden tasosta.
Jo nyt apua tarvitsevia naisia on enemmän, kuin mitä Naisten Linjalla pystytään auttamaan. Jokaista vastattua puhelua kohden jää vastaamatta toinen.
Kuinka suurista leikkauksista on kokonaisuudessaan kyse?
Emme vielä tiedä. Ministeriöiden alun perin suunnittelema kokonaisavustuksemme ensi vuodelle oli tarkoitus olla 698 500 euroa, josta oikeusministeriön avustus olisi ollut noin 15 %. Oikeusministeriön avustus on vain osa Naisten Linjan rahoitusta, joten koko tilanteen tiedämme vasta, kun STEAn avustusehdotus annetaan joulukuussa.
Rahoitusvajeemme kasvaa myös sen takia, että toiminnan kustannukset ovat kasvaneet muun muassa arvonlisäveron noston, työehtosopimusten mukaisten palkkojen korotusten ja hintainflaation vuoksi.
Mihin Naisten Linja käyttää saamiaan valtionavustuksia?
STEAn avustuksella järjestämme valtakunnallisten tukipalveluidemme toiminnan eli puhelin- ja chatpäivystyksemme ja verkkovertaisryhmien toiminnan sekä yksilöllistä tukea digitaalista väkivaltaa kokeville naisille ja tytöille. Palveluissa tarjotaan matalan kynnyksen tukea väkivaltaa kokeneille naisille ja tytöille anonyymisti ja maksuttomasti. Kuluista noin kaksi kolmasosaa menee palkkoihin, viidesosa toiminnan kuluihin, kuten palvelujärjestelmien kuluihin ja vuokriin, ja kymmenesosa hallintokuluihin.
Oikeusministeriön avustuksella olemme kyenneet vuosina 2023–2024 viestimään palveluistamme niin, että aiempaa useampi on löytänyt palveluihimme hakemaan tarvitsemaansa tukea. Oikeusministeriön vuoden 2024 avustus on myös vihdoin mahdollistamassa pitkään suunnittelemamme pitkäkestoisen yksilötuen palvelun. Yksilötuen palvelussa väkivaltaa kokeneen on mahdollista saada tukea paitsi väkivallasta selviytymiseen myös siitä toipumiseen. Toipumisen tukea on saatavilla Suomessa vain vähän johtuen siitä, että tällaista pitkäkestoista tukea ei voi rahoittaa STEAn avustuksella.
Mitä vaikutuksia leikkauksilla on?
Oikeusministeriön avustusleikkaus tarkoittaa, että uuden yksilötuen palvelun rahoituksen tulevaisuus on vaakalaudalla heti käynnistyessään. Vuoden 2024 avustuksen turvin saamme palvelun käynnistettyä, mutta ensi vuodelle päätetty leikkaus tarkoittaa, että toiminnan jatko on epävarma. Aiomme siitä huolimatta käynnistää palvelun, koska tiedämme meille yhteyttä ottavien naisten toivovan ja tarvitsevan juuri tällaista tukea. Teemme omaa varainhankintaa kattaaksemme tulevien vuosien rahoitusvajetta.
STEAn mahdolliset leikkaukset tulevat kohdistumaan ydintoimintaamme. STEAlta saamamme avustus on ollut vuosia jotakuinkin sama, ja toimintaa on jo jouduttu sopeuttamaan, koska yleinen kustannustaso on noussut. STEAn leikkaukset vaikuttaisivat suoraan toimintamme kapasiteettiin, esimerkiksi väkivaltaa kokeneille tarjottavien ajanvarausaikojen määrään. Puhelin- ja chatpäivystyksessä pystymme tällä hetkellä vastaamaan vain joka kolmanteen yhteydenottoon. Jos toimintamme resurssit olisivat suuremmat, pystyisimme vastaamaan nykyistä useammalle väkivaltaa kokeneelle.
Mistä kaikkialta Naisten Linja saa rahoitusta?
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA ja oikeusministeriö ovat Naisten Linjan päärahoittajia. Lisäksi Naisten Linjan kasvokkain tapaavat ryhmät Helsingissä rahoitetaan Helsingin kaupungin tukemana.
Naisten Linja tekee myös omaa varainhankintaa. Oman varainhankinnan turvin pystymme tällä hetkellä tarjoamaan tukipalveluita ja neuvontaa myös sosiaalisessa mediassa, jossa oma väkivaltatyön ammattilaisemme päivystää jokainen arkipäivä. Lisäksi olemme kyenneet tekemään omalla varainhankinnalla sellaisia investointeja päivystyspalveluihimme, joita valtionavustuksilla ei voida kattaa. Olemme esimerkiksi avanneet päivystyspalveluihimme toisen puhelinlinjan, jotta pystymme vastaamaan yhä useampaan puheluun. Olemme myös lisänneet toimitilojemme äänieristystä asiakkaidemme yksityisyyden turvaamiseksi.
Oliko Naisten Linja varautunut näihin leikkauksiin?
Jo pitkään on ollut tiedossa, että Veikkauksen voittovarojen siirtyessä valtion budjettiin, tulee myös valtionavustusten arviointi osaksi valtion kokonaistalousarvion tarkastelua. Olemme varautuneet avustusten vähenemiseen, sopeuttaneet kulujamme, jakaneet saatuja avustuksia mahdollisimman pitkälle ajalle ja suunnitelleet toimintaamme pitkällä tähtäimellä kestävälle pohjalle. Siitä huolimatta suunnitellut leikkaukset yhdistettynä kustannusten tason nousuun tarkoittavat, että viimeistään vuonna 2026 rahoitus ei enää riitä edes Naisten Linjan ydintehtävien kattamiseen. Mikäli valtionavustusten suunta pysyy nykyisenkaltaisena, pyrimme kattamaan vajetta omalla varainhankinnallamme, mutta sen epäonnistuessa, joudumme supistamaan toimintaa merkittävästi.
Lisätietoja: Naisten Linjan toiminnanjohtaja Katju Aro, 050 567 2974, katju.aro@naistenlinja.fi
Yhteydenotot ja lisätietoja:
Katju Aro
Toiminnanjohtaja
050 567 2974
katju.aro@naistenlinja.fi
Vastuualueet: toiminnan suunnittelu ja johtaminen, yhteiskuntasuhteet, vaikuttamistyö