Siirry sisältöön
Naisten Linja

Naisten puolella.
Väkivaltaa vastaan.

Vaparirekry 2022

Hae mukaan vapaaehtoiskoulutukseen!

Etsimme joukkoomme vapaaehtoisia päivystämään puhelin- ja chat-palveluumme sekä kirjoittamaan nettikirjeitä. Jos haluat tukea väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneita naisia, hae mukaan vapaaehtoiskoulutukseen 17.6. mennessä.

Naisten Linjan vapaaehtoisena pääset tekemään merkityksellistä ja vaikuttavaa vapaaehtoistyötä. Vastaat päivystyspalveluissamme, tuet väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneita naisia ja tyttöjä, pääset edistämään naisten oikeuksia ja liityt osaksi lämminhenkistä Naisten Linjan yhteisöä. Vapaaehtoistyötä voi tehdä joko Naisten Linjan toimistolla Helsingin keskustassa tai etänä.

Kaikki Naisten Linjan vapaaehtoiset käyvät kattavan koulutuksen, josta jokainen saa tarvittavat eväät päivystämiseen. Vapaaehtoiskoulutus järjestetään 10.9.–26.11.2022 ja siihen sisältyy läsnäoloa vaativia tapaamisia, jotka pidetään Naisen Linjan toimistolla, Helsingin keskustassa sekä webinaareja, jotka ovat katsottavissa myös jälkikäteen tallenteena.

Vapaaehtoiskoulutuksessa käymme läpi muun muassa väkivallan eri muotoja ja seurauksia, väkivaltatyötä ja toipumista tukevia palveluita sekä oikeusjärjestelmän ja rikosprosessin vaikutuksia väkivallan kokijaan. Lisäksi koulutukseen kuuluu harjoitteluvuoro, jolloin koulutettava vapaaehtoinen saa seurata kokeneen päivystäjän toimintaa.

Kouluttajina toimivat mm. Naisten Linjan väkivaltatyön asiantuntija Pamela Peltonen, psykoterapeutti ja Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen, Nuorten Exitin kohtaavan asiakastyön suunnittelija Pauliina Paakkari ja Mieli ry:n kriisityöntekijä ja psykoterapeutti Veli-Matti Husso.

Jos olet vähintään 25-vuotias nainen (kunnioitamme itsemäärittelyoikeutta), tasaisessa elämäntilanteessa ja pystyt sitoutumaan vapaaehtoistyöhön vähintään vuoden ajaksi ja pystyt päivystämään noin kerran kuussa, hae mukaan vapaaehtoiskoulutukseen.

Täytä hakemus viimeistään 17.6. https://link.webropol.com/s/naistenlinjanvapaaehtoinen

Haastattelemme hakijat kesä- ja elokuussa. Valitsemme koulutukseen osallistujat ilmoittautumislomakkeen ja haastattelun perusteella. Ilmoitamme päätöksistä jokaiselle henkilökohtaisesti viimeistään elokuussa.

Lue lisää vapaaehtoiskoulutuksesta www.naistenlinja.fi/Vapaaehtoiskoulutus

Lisätietoja: Helena Päärni 044 921 1102 [email protected]

Naisten Linjan puhelinpäivystys 20 vuotta!

Naisten Linjan päivystävä puhelin pirisi ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten. Tuosta ensimmäisestä soitosta lähti liikkeelle naisjärjestön toiminta, jonka kulmakivenä ovat päivystävät vapaaehtoiset. Syksyllä Naisten Linja kouluttaa lisää vapaaehtoisia, jotta yhä useamman väkivaltaa kokeneen soittoon pystytään vastaamaan.

Naisten Linjan vapaaehtoiset ovat 20 vuoden ajan vastanneet väkivaltaa kokeneiden naisten ja tyttöjen puhelinsoittoihin. Päivystävä puhelin soi ensimmäisen kerran 15.5.2002. Soittoon vastasi Sirkka Perttu, yksi Naisten Linjan perustajista.

"En ikinä unohda sitä puhelua. Langan toisessa päässä oli vanha nainen, joka onnitteli ilmaisen puhelinlinjan avaamisesta. Hän kertoi, että olisi aikoinaan tarvinnut apua omiin väkivaltakokemuksiinsa, muttei sitä saanut", Perttu kertoo.

Haussa uusia vapaaehtoisia

Naisten Linjan puhelin soi ahkerasti ensimmäisenä päivystyspäivänä ja se soi yhä edelleen. Viime vuonna Naisten Linjalle tuli 3405 soittoa, joista noin kolmasosaan vapaaehtoiset pystyivät vastaamaan. Järjestö hakee parhaillaan uusia vapaaehtoisia syksyllä pidettävään koulutukseen. Vapaaehtoiset päivystävät nykyään puhelimen lisäksi chatissa ja vastaavat nettikirjeisiin.

"Vapaaehtoiset, koulutetut auttajat ovat toimintamme kulmakivi. Lahjoittajien ja vapaaehtoisten tuella voimme toivottavasti avata pian myös toisen puhelinlinjan, jotta pääsemme purkamaan ruuhkaa ja yhä useampi meille soittava saa tarvitsemansa avun", sanoo Naisten Linjan toiminnanjohtaja Katju Aro.

Merkityksellistä ja tyydyttävää vapaaehtoistyötä

Sirkka Perttu päivysti pitkään Naisten Linjan puhelimessa ja tekee edelleen naiserityistä väkivaltatyötä. Perttu lähettää terveisiä kaikille, jotka pohtivat vapaaehtoistyön aloittamista Naisten Linjalla:

"Aihe kuulostaa rankalta ja sitä se onkin. Kuitenkin vapaaehtoistyö on merkityksellistä ja tyydyttävää. Puhelimessa saa aidon kontaktin soittajaan ja pääsee tukemaan hänen voimaantumistaan."

Naisten Linjan vapaaehtoishaku on käynnissä 17.6.2022 saakka. Mukaan voi hakea tällä hakulomakkeella: Vapaaehtoiskoulutuksen ilmoittautumislomake

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Anna-Kaisa Cronstedt Viestinnän asiantuntija 050-3584009 [email protected]

Tervetuloa Anna-Kaisa

Anna-Kaisa Cronstedt Naisten Linjan viestinnän asiantuntijaksi

Anna-Kaisa Cronstedt aloittaa viestinnän asiantuntijana Naisten Linjalla. Hän on aiemmin työskennellyt koordinaattorina lastenoikeusjärjestössä sekä tiedottajana ja toimittajana viestinnän alalla.

Viestinnän asiantuntijana Anna-Kaisa Cronstedt vastaa Naisten Linjan sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä, kuten verkkoviestinnästä, sosiaalisen median viestinnästä, jäsenviestinnästä ja mediasuhteista.

"Odotan innolla, että pääsen vahvistamaan ja kehittämään Naisten Linjan viestintää. Työssäni haluan painottaa vastuullista ja selkeää palveluviestintää sekä innovatiivista vaikuttajaviestintää. Tehtäväni on varmistaa, että väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneet naiset, tytöt tai hänen läheisensä löytävät vaivattomasti palvelumme", Cronstedt sanoo.

Cronstedt on aiemmin työskennellyt lastenoikeusjärjestö Yhteiset Lapsemme ry:n antirasistisen toiminnan koordinaattorina. Hänellä on laaja-alainen työkokemus viestinnän alalta sekä tiedottajana että toimittajana. Hän on työskennellyt muun muassa Yle Uutisissa, Sveriges Radiossa ja Veikkauksen viestinnässä. Koulutukseltaan Cronstedt on yhteiskuntatieteiden maisteri ja teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK).

"Viestinnän asiantuntijana pääsen yhdistämään kaksi intohimoani: naisten oikeuksien edistämisen ja järjestöviestinnän. Tavoitteeni on lisätä Naisten Linjan näkyvyyttä ja tukea viestinnän avulla varainhankintaa, jotta voimme tämän vuoden aikana avata toisen puhelinlinjan. Liityn ylpeänä Naisten Linjan lämminhenkiseen ja ammattitaitoiseen työyhteisöön", Cronstedt sanoo.

Naisten Linja Suomessa ry vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ylläpitäviä asenteita ja rakenteita yhteiskunnassa. Yhdistyksen tavoitteena on poistaa väkivalta yhteiskunnallisella ja yksilötasolla sekä auttaa väkivallan kohteeksi joutuneita naisia ja tyttöjä sekä muita osallisia. Lisäksi yhdistys pyrkii edistämään naisten tasa-arvoa ja oikeuksia yhteiskunnassa.

Verkkovertaisryhmä lähisuhteessa henkistä väkivaltaa kokeneille naisille

Ryhmä kokoontuu verkossa ajalla 31.10.-2.12.2022.

Haku ryhmään on aukeaa 19.9.!

Oletko lähisuhteessasi joutunut olemaan varpaillasi ja varomaan sanojasi? Oletko ollut jatkuvasti pahoillasi jostakin tai oletko joutunut pelkäämään tekojesi seurauksia? Tuntuuko sinusta, ettet ole osannut tehdä mitään oikein, tai olet varonut pienienkin päätösten tekemistä omin päin? Onko hän ollut niin mustasukkainen, ettet enää ole viettänyt aikaa muiden kuin hänen kanssaan?

Parisuhteessa huomionosoitukset ja suhteelle omistautuminen voivat aluksi tuntua ihanilta asioilta. Jatkuva huomio voi kuitenkin muuttua ahdistavaksi mustasukkaisuudeksi ja kontrolliksi. Riita muuttuu väkivallaksi siinä vaiheessa, kun et enää uskalla ilmaista mielipidettäsi seurausten pelossa. Oletko sinä elänyt tällaisessa ihmissuhteessa?

Henkinen väkivalta voi olla esimerkiksi vähättelyä, syyllistämistä, tekojen ja sosiaalisten suhteiden kontrollointia, haukkumista, kiristämistä tai uhkailua. Henkistä väkivaltaa on vaikea tunnistaa. Väkivalta jättää kokijaan aina jäljen ja aiheuttaa monenlaisia seurauksia, kuten häpeän ja syyllisyyden tunteita.

Toipuminen on kuitenkin mahdollista. Koe vertaistuen voima ja hae mukaan Naisten Linjan lähisuhteessa henkistä väkivaltaa kokeneille naisille suunnattuun verkkovertaisryhmään. Osallistuaksesi ryhmään riittää, että haluat käsitellä lähisuhteessa kokemaasi henkistä väkivaltaa ja toipua siitä, vaikka kokemuksista olisi kulunut pitkäkin aika. Keskustelu tapahtuu turvallisella ja suojatulla verkkoalustalla, luottamuksella ja nimimerkkien takaa.

Ryhmään osallistuminen on maksutonta. Vertaisryhmän ohjaajina toimivat Pamela Peltonen ja Sanna Ollila, jotka ovat naiserityisen väkivaltatyön ja ryhmänohjauksen ammattilaisia.

Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.

Emmi_Niklander_Vpkoordinaattori

Emmi Niklander Naisten Linjan vapaaehtoistyön koordinaattoriksi

21.2.2022

Emmi Niklander aloittaa Naisten Linjan vakituisena vapaaehtoistyön koordinaattorina. Hän on toiminut tehtävässä sijaisena lokakuusta 2021 lähtien. Vapaaehtoisten hyvinvointi on itsekin pitkään vapaaehtoisena toimineelle Niklanderille ensiarvoisen tärkeää.

Emmi Niklander vastaa uutena vapaaehtoistyön koordinaattorina Naisten Linjan vapaaehtoistyön sujuvuudesta, puhelin-, chat-, ja nettikirjepalvelujen toiminnasta sekä vapaaehtoisten kouluttamisesta ja tukemisesta. Hän on toiminut sijaisena tehtävässä lokakuusta 2021 lähtien.

“Vakituisena työntekijänä odotan sitä, että pääsen paneutumaan entistä paremmin vapaaehtoisten hyvinvointiin Naisten Linjalla”, Nikander sanoo.

Niklander haluaa erityisesti kehittää vapaaehtoistoiminnan yhteisöllisyyttä. Hän on ollut itsekin vapaaehtoisena Naisten Linjalla ja tietää, että vapaaehtoiselle on tärkeää paitsi merkityksellinen vapaaehtoistyö myös tunne siitä, että on osa Naisten linjan yhteisöä. Koronapandemia ja sen aiheuttama etätyöskentely on vähentänyt yhdessä tekemistä.

“Meillä vapaaehtoistyötä tehdään rankkojen teemojen äärellä, joten vapaaehtoisten hyvinvointi on minulle koordinaattorina ensiarvoisen tärkeää. Tavoitteeni on, että jokaisella olisi hyvä olla Naisten Linjan vapaaehtoisena”, Niklander kuvailee.

Useissa eri järjestöissä vapaaehtoisena toiminut Niklander on kiinnostunut erityisesti vapaaehtoistoiminnan kehittämisestä.

Koulutukseltaan Niklander on yhteiskuntatieteiden maisteri. Lisäksi hän suorittaa parhaillaan sosiaalityön opintoja. Niklanderin monipuolinen tausta vapaaehtoistyössä, järjestökentällä ja sosiaalialalta antaa vahvan pohjan työskentelylle.

“Olen todella onnellinen saadessani työskennellä Naisten Linjalla näin tärkeän aiheen parissa”, Niklander iloitsee.

Naisten Linja Suomessa ry:n missio on vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ylläpitäviä asenteita ja rakenteita yhteiskunnassa, poistaa tällainen väkivalta yhteiskunnallisella ja yksilötasolla sekä auttaa väkivallan kohteeksi joutuneita naisia ja muita osallisia. Lisäksi yhdistys pyrkii edistämään naisten tasa-arvoa ja oikeuksia yhteiskunnassa.

Joulukeräys (800 x 400 px)

Joulukeräys auttaa väkivaltaa kokevia naisia ja tyttöjä

10.12.21

Tammikuu on perinteisesti Naisten Linjan palveluissa vuoden kiireisintä aikaa. Silloin jo muutenkin kuormittuneet palvelut ruuhkautuvat entisestään joulun pyhinä väkivaltaa kokeneiden naisten ja tyttöjen yhteydenotoista. Joka vuosi heitä on paljon, aivan liian paljon.

Naisten Linjan joulukeräyksellä autetaan väkivallan kokijoita toipumaan. Lahjoitusvarat ohjataan Naisten Linjan palveluiden ylläpitoon ja laajentamiseen. Niiden avulla koulutetut päivystäjät vastaavat puhelimeen, juttelevat chatissa ja kirjoittavat vastauksia nettikirjeisiin. Toipuminen väkivallasta alkaa ensimmäisestä sanasta. Lahjoittajien avulla olemme täällä valmiina kuulemaan sen .

Tule mukaan auttamaan

Joulukeräykseen voi osallistua lahjoittamalla itse, tekemällä yrityslahjoituksen tai kertomalla keräyksestä ja sen merkityksestä omissa verkostoissa. Jokainen lahjoitus ja jokainen viesti avun tarpeesta on yhtä arvokas.

Valitse oma tapasi auttaa:

Kiitos, että olet kanssamme naisten puolella. Väkivaltaa vastaan. Nyt ja aina.

Ajankohtaista-sivulle Katju Aro

Katju Aro Naisten Linjan toiminnanjohtajaksi

1.12.2021

Katju Aro aloittaa Naisten Linjan uutena toiminnanjohtajana. Aro on tunnettu naisten oikeuksien puolustaja, joka on tehnyt merkittävän uran feministisissä järjestöissä ja politiikassa.

Viimeisimmässä tehtävässään Katju Aro toimi Helsingin kaupunginvaltuutettuna ja sosiaali - ja terveyslautakunnan jäsenenä valtuustokaudella 2017-2021. Hänen aloitteestaan Helsinki perusti uuden lähisuhdeväkivaltatyön koordinaattorin viran ja päätti laatia suunnitelman naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi Helsingissä. Hän on Feministisen puolueen entinen pitkäaikainen puheenjohtajana ja yksi sen perustajista. Sitä ennen hän toimi Naisasialiitto Unionin puheenjohtajana. Hän on taustaltaan viestijä ja visuaalinen journalisti, joka on tehnyt pitkän uran mediassa mm. Ylellä, A-lehdillä ja Otavamediassa. Koulutukseltaan hän on taiteen maisteri.

“Olen tehnyt eri luottamustehtävissä töitä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn vahvistamiseksi ja palveluiden turvaamiseksi. Koen merkityksellisenä sen, että saan jatkaa näiden kysymysten parissa ja viedä eteenpäin Naisten Linjan tekemää tärkeää työtä”, Aro kertoo.

Naisten Linja on väkivallan kokijoiden perustama järjestö, joka tarjoaa matalan kynnyksen palveluita väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille. Naisten Linjan toiminnanjohtajana Aro vastaa yhdistyksen toiminnan johtamisesta ja kehittämisestä.

“Tärkein tehtäväni on varmistaa, että apua tarvitsevat saavat apua ja että henkilökunnalla ja vapaaehtoisilla on edellytykset tehdä raskasta ja vaativaa työtä väkivallan parissa. Se vaatii rahoituksen ja resurssien turvaamista sekä Naisten Linjan toiminnalle että väkivaltatyön matalan kynnyksen palveluille valtakunnallisesti.”

Koronapandemia on vaikuttanut naisiin kohdistuvan väkivallan kärjistymiseen ja lisännyt lähisuhdeväkivallan kokijoiden avun tarvetta entisestään. Naisten Linjan palvelut ovat olleet pakoitellen pahasti ruuhkautuneet. Juuri nyt Naisten Linja valmistautuu vuoden kiireisimpään aikaan, sillä useissa kodeissa jouluun liittyy väkivallan uhka. Siksi moni nainen tarvitsee tukea jouluna ja sen jälkeen.

“Naisten Linjan nykyinen rahoitus ei riitä vastaamaan avun tarpeeseen. Pahimmillaan yli puolet päivystyspuhelimeen tulevista puheluista jää vastaamatta linjan ollessa varattuna. Siksi Naisten Linjalle yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä tulevat lahjoitukset ovat erityisen tärkeitä. Juuri nyt meillä on käynnissä joulukeräys, jolla valmistaudumme jouluna väkivaltaa kokeneiden naisten avuntarpeeseen. Lahjoituksilla kerätään rahaa myös toisen puhelinlinjan avaamiseen vuoden 2022 aikana.”

Naisten Linja Suomessa ry on rekisteröitynyt yhdistys, jonka toiminnan tarkoitus on vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ylläpitäviä asenteita ja rakenteita yhteiskunnassa, poistaa tällainen väkivalta yhteiskunnallisella ja yksilötasolla sekä auttaa väkivallan kohteeksi joutuneita naisia ja muita osallisia. Lisäksi yhdistys pyrkii edistämään naisten tasa-arvoa ja oikeuksia yhteiskunnassa.

Yhteydenotot ja lisätiedot:

Katju Aro toiminnanjohtaja [email protected] p. 050 567 2974

Johanna Saarinen viestinnän suunnittelija [email protected] p. 050 358 4009

Joulukeräys

Naisten Linjan joulukeräykseen voi osallistua

  • tekemällä MobilePay-lahjoituksen numeroon 22241
  • hankkimalla aineettoman joululahjan osoitteesta: naistenlinjashop.fi Lisätietoa lahjoittamisesta ja lisää lahjoitustapoja verkkosivuilla: naistenlinja.fi/lahjoita

Poliisihallituksen myöntämä keräyslupa RA/2019/889. Lupa on voimassa 27.11.2019 – 31.12.2022.

Toivotamme Katju Aron lämpimästi tervetulleeksi Naisten Linjalle!