Siirry sisältöön
Naisten Linja

Naisten puolella.
Väkivaltaa vastaan.

Naisten Linja kerää lahjoituksia toista puhelinlinjaa varten

24.8.2022

Naisten Linjan auttava puhelin väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille on ollut jo pitkään ruuhkautunut. Reilusti yli puolet soitoista jää vaille vastausta linjan ollessa varattuna. Naisten Linjalla on käynnissä kampanja, jonka tavoitteena on kerätä puuttuvat varat toista puhelinlinjaa varten.

Puhelin tuuttaa varattua. Soittajan hätä on suuri. Tänään hänellä on ollut mahdollisuus tarttua luuriin, soittaa ja hakea apua. Viime vuonna lähes 2500 naista oli vastaavassa tilanteessa. He jäivät vaille vastausta, koska Naisten Linjan auttava puhelin oli varattu. Järjestön tavoitteena on avata toinen puhelinlinja, jotta yhä useampi satutettu nainen saisi apua. Toisen linjan avaamiseen ja ylläpitoon tarvitaan kuitenkin lisää rahoitusta. Naisten Linja on käynnistänyt kampanjan, jonka tavoitteena on kerätä puuttuvat varat toista puhelinlinjaa varten.

Väkivaltaa kokenut ei voi odottaa linjan vapautumista

Naisten Linja on matalan kynnyksen palvelu. Auttavaan puhelimeen soittavat naiset kertovat väkivaltakokemuksistaan usein ensimmäistä kertaa. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että heille vastataan, heitä kuunnellaan ja uskotaan. Toista mahdollisuutta soittaa auttavaan puhelimeen ei välttämättä tule. Vuosittain noin kaksikymmentä naista kuolee lähisuhdeväkivallan seurauksena.

"Väkivaltaan liittyy paljon häpeän ja pelon tunteita, joiden takia ihminen voi kerätä pitkäänkin rohkeutta ennen kuin uskaltaa hakea apua. Ensimmäinen kohtaaminen on merkittävä, koska se voi joko lannistaa tai kannustaa hakemaan lisää apua. Mitä nopeammin apua saa, sitä nopeammin myös toipumisprosessi alkaa", sanoo Naisten Linjan toiminnanjohtaja Katju Aro.

Naisten Linjan kouluttamat vapaaehtoiset päivystävät arkipäivisin kello 16–20 numerossa 0800 02400.

Katso kampanjavideo

Ryhdy Naisten Linjan kuukausilahjoittajaksi ja auta avaamaan toinen puhelinlinja. Lahjoita osoitteessa: https://lahjoita.naistenlinja.fi

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Anna-Kaisa Cronstedt Viestinnän asiantuntija 050-3584009 [email protected]

palvelut auki syksy22

Naisten Linja tarjoaa jälleen tukipalveluita ja vertaistukiryhmiä

1.8.2022

Naisten Linjan syksy käynnistyy elokuun alussa. Tukipalvelumme ovat kesätauon jälkeen auki normaalisti. Puhelinpäivystys on auki maanantaista perjantaihin klo 16–20 ja chat-päivystys tiistaisin ja torstaisin klo 17–19. Digitaaliseen väkivaltaan erikoistunut [email protected] on auki keskiviikkoisin klo 12–15 ja [email protected] torstaisin klo 12–15. Voit aukioloaikoina soittaa meille numeroon 0800 02400 ja laittaa viestiä chatissä osoitteessa naistenlinja.fi/chat. Olemme täällä sinua varten.

Vertaistukiryhmiä Helsingissä

Tarjoamme Helsingissä vertaistukiryhmiä väkivaltaa kokeneille naisille, itsemäärittelyä kunnioittaen. Olen selviytyjä -ryhmän hakuaika on 1.8.–21.8. Voit hakea ryhmään täyttämällä hakulomakkeen

Olen selviytyjä -ryhmä on lähisuhdeväkivaltaa kokeneille naisille tarkoitettu vertaistukiryhmä, jonka kokoonpano pysyy samana koko syksyn ajan ja ryhmän jäsenet sitoutuvat pitkäaikaiseen toimintaan yhdessä. Ryhmässä kiinnitetään erityistä huomiota luottamuksellisen, turvallisen ja avoimen ilmapiirin luomiseen. Osallistujat saavat itse määrittää, kuinka paljon henkilökohtaisia kokemuksiaan he haluavat jakaa ryhmässä.

Olen selviytyjä -ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin 7.9.–26.10. ja yhden kerran tammikuussa 2023.

Avoin ryhmä kokoontuu syksyllä

Avoin ryhmä jatkaa toimintaansa 18.8. alkaen joka toinen torstai klo 18–19.45. Ryhmä kokoontuu Aivoliiton vanhoissa tiloissa osoitteessa Annankatu 29 A, Helsinki. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Avoin ryhmä on ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille. Avoimessa ryhmässä osallistujat saavat vertaistukea ja puhua kokemuksistaan, heille annetaan tietoa väkivallasta ja sen muodoista, väkivallan kokijan oikeuksista sekä oikeudellisista asioista.

Ryhmä on avoin, joten ryhmän kokoonpano voi vaihdella. Avoin ryhmä kokoontuu syyskaudella 18.8. / 1.9. / 15.9. / 29.9. / 13.10. / 27.10. / 10.11. / 24.11. / 8.12.

Lue lisää Naisten Linjan Helsingissä kokoontuvista tukiryhmistä

Palvelut kiinni kesällä

Naisten Linjan päivystyspalvelut kiinni heinäkuussa

30.6.2022

Naisten Linjan vapaaehtoiset ja työntekijät pääsevät ansaitulle kesälomalle heinäkuussa. Puhelin- ja chat-päivystys sekä [email protected] palvelut ovat suljettuina 1.7.–31.7. Myös toimistomme hiljenee heinäkuun ajaksi.

Jos tarvitset apua väkivaltaan liittyvissä kysymyksissä, Nollalinjan auttava puhelin palvelee heinäkuussa vuorokauden ympäri numerossa 080 005 005. Nollalinjan Chat-palvelu on auki arkisin klo 9–15 osoitteessa nollalinja.fi

Naisten Linja on avoinna taas 1.8. alkaen ja olemme valmiina kuuntelemaan ja tukemaan juuri sinua. Ethän epäröi ottaa meihin yhteyttä elokuussa.

Oikein hyvää ja turvallista kesää kaikille!

Vaparirekry 2022

Syksyn 2022 vapaaehtoiskoulutus

päivitetty 20.6.2022

Haku syksyn 2022 vapaaehtoiskoulutukseen on päättynyt! Etsimme uusia vapaaehtoisia seuraavan kerran keväällä 2023. Tiedotamme vapaaehtoisrekrystä nettisivuillamme ja somekanavissamme.

Naisten Linjan vapaaehtoisena pääset tekemään merkityksellistä ja vaikuttavaa vapaaehtoistyötä. Vastaat päivystyspalveluissamme, tuet väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneita naisia ja tyttöjä, pääset edistämään naisten oikeuksia ja liityt osaksi lämminhenkistä Naisten Linjan yhteisöä. Vapaaehtoistyötä voi tehdä joko Naisten Linjan toimistolla Helsingin keskustassa tai etänä.

Kaikki Naisten Linjan vapaaehtoiset käyvät kattavan koulutuksen, josta jokainen saa tarvittavat eväät päivystämiseen. Vapaaehtoiskoulutus järjestetään 10.9.–26.11.2022 ja siihen sisältyy läsnäoloa vaativia tapaamisia, jotka pidetään Naisen Linjan toimistolla, Helsingin keskustassa sekä webinaareja, jotka ovat katsottavissa myös jälkikäteen tallenteena.

Vapaaehtoiskoulutuksessa käymme läpi muun muassa väkivallan eri muotoja ja seurauksia, väkivaltatyötä ja toipumista tukevia palveluita sekä oikeusjärjestelmän ja rikosprosessin vaikutuksia väkivallan kokijaan. Lisäksi koulutukseen kuuluu harjoitteluvuoro, jolloin koulutettava vapaaehtoinen saa seurata kokeneen päivystäjän toimintaa.

Kouluttajina toimivat mm. Naisten Linjan väkivaltatyön asiantuntija Pamela Peltonen, psykoterapeutti ja Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen, Nuorten Exitin kohtaavan asiakastyön suunnittelija Pauliina Paakkari ja Mieli ry:n kriisityöntekijä ja psykoterapeutti Veli-Matti Husso.

Lue lisää vapaaehtoiskoulutuksesta www.naistenlinja.fi/Vapaaehtoiskoulutus

Lisätietoja: Helena Päärni 044 921 1102 [email protected]

Naisten Linjan puhelinpäivystys 20 vuotta!

15.5.2022

Naisten Linjan päivystävä puhelin pirisi ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten. Tuosta ensimmäisestä soitosta lähti liikkeelle naisjärjestön toiminta, jonka kulmakivenä ovat päivystävät vapaaehtoiset. Syksyllä Naisten Linja kouluttaa lisää vapaaehtoisia, jotta yhä useamman väkivaltaa kokeneen soittoon pystytään vastaamaan.

Naisten Linjan vapaaehtoiset ovat 20 vuoden ajan vastanneet väkivaltaa kokeneiden naisten ja tyttöjen puhelinsoittoihin. Päivystävä puhelin soi ensimmäisen kerran 15.5.2002. Soittoon vastasi Sirkka Perttu, yksi Naisten Linjan perustajista.

"En ikinä unohda sitä puhelua. Langan toisessa päässä oli vanha nainen, joka onnitteli ilmaisen puhelinlinjan avaamisesta. Hän kertoi, että olisi aikoinaan tarvinnut apua omiin väkivaltakokemuksiinsa, muttei sitä saanut", Perttu kertoo.

Haussa uusia vapaaehtoisia

Naisten Linjan puhelin soi ahkerasti ensimmäisenä päivystyspäivänä ja se soi yhä edelleen. Viime vuonna Naisten Linjalle tuli 3405 soittoa, joista noin kolmasosaan vapaaehtoiset pystyivät vastaamaan. Järjestö hakee parhaillaan uusia vapaaehtoisia syksyllä pidettävään koulutukseen. Vapaaehtoiset päivystävät nykyään puhelimen lisäksi chatissa ja vastaavat nettikirjeisiin.

"Vapaaehtoiset, koulutetut auttajat ovat toimintamme kulmakivi. Lahjoittajien ja vapaaehtoisten tuella voimme toivottavasti avata pian myös toisen puhelinlinjan, jotta pääsemme purkamaan ruuhkaa ja yhä useampi meille soittava saa tarvitsemansa avun", sanoo Naisten Linjan toiminnanjohtaja Katju Aro.

Merkityksellistä ja tyydyttävää vapaaehtoistyötä

Sirkka Perttu päivysti pitkään Naisten Linjan puhelimessa ja tekee edelleen naiserityistä väkivaltatyötä. Perttu lähettää terveisiä kaikille, jotka pohtivat vapaaehtoistyön aloittamista Naisten Linjalla:

"Aihe kuulostaa rankalta ja sitä se onkin. Kuitenkin vapaaehtoistyö on merkityksellistä ja tyydyttävää. Puhelimessa saa aidon kontaktin soittajaan ja pääsee tukemaan hänen voimaantumistaan."

Naisten Linjan vapaaehtoishaku on käynnissä 17.6.2022 saakka. Mukaan voi hakea tällä hakulomakkeella: Vapaaehtoiskoulutuksen ilmoittautumislomake

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Anna-Kaisa Cronstedt Viestinnän asiantuntija 050-3584009 [email protected]

Tervetuloa Anna-Kaisa

Anna-Kaisa Cronstedt Naisten Linjan viestinnän asiantuntijaksi

30.3.2022

Anna-Kaisa Cronstedt aloittaa viestinnän asiantuntijana Naisten Linjalla. Hän on aiemmin työskennellyt koordinaattorina lastenoikeusjärjestössä sekä tiedottajana ja toimittajana viestinnän alalla.

Viestinnän asiantuntijana Anna-Kaisa Cronstedt vastaa Naisten Linjan sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä, kuten verkkoviestinnästä, sosiaalisen median viestinnästä, jäsenviestinnästä ja mediasuhteista.

"Odotan innolla, että pääsen vahvistamaan ja kehittämään Naisten Linjan viestintää. Työssäni haluan painottaa vastuullista ja selkeää palveluviestintää sekä innovatiivista vaikuttajaviestintää. Tehtäväni on varmistaa, että väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneet naiset, tytöt tai hänen läheisensä löytävät vaivattomasti palvelumme", Cronstedt sanoo.

Cronstedt on aiemmin työskennellyt lastenoikeusjärjestö Yhteiset Lapsemme ry:n antirasistisen toiminnan koordinaattorina. Hänellä on laaja-alainen työkokemus viestinnän alalta sekä tiedottajana että toimittajana. Hän on työskennellyt muun muassa Yle Uutisissa, Sveriges Radiossa ja Veikkauksen viestinnässä. Koulutukseltaan Cronstedt on yhteiskuntatieteiden maisteri ja teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK).

"Viestinnän asiantuntijana pääsen yhdistämään kaksi intohimoani: naisten oikeuksien edistämisen ja järjestöviestinnän. Tavoitteeni on lisätä Naisten Linjan näkyvyyttä ja tukea viestinnän avulla varainhankintaa, jotta voimme tämän vuoden aikana avata toisen puhelinlinjan. Liityn ylpeänä Naisten Linjan lämminhenkiseen ja ammattitaitoiseen työyhteisöön", Cronstedt sanoo.

Naisten Linja Suomessa ry vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ylläpitäviä asenteita ja rakenteita yhteiskunnassa. Yhdistyksen tavoitteena on poistaa väkivalta yhteiskunnallisella ja yksilötasolla sekä auttaa väkivallan kohteeksi joutuneita naisia ja tyttöjä sekä muita osallisia. Lisäksi yhdistys pyrkii edistämään naisten tasa-arvoa ja oikeuksia yhteiskunnassa.

Henkisen väkivallan verkkovertaisryhmä

Ryhmä kokoontuu verkossa ajalla 31.10.-2.12.2022.

Haku ryhmään on alkanut! Hae mukaan täältä.

Oletko lähisuhteessasi joutunut olemaan varpaillasi ja varomaan sanojasi? Oletko ollut jatkuvasti pahoillasi jostakin tai oletko joutunut pelkäämään tekojesi seurauksia? Tuntuuko sinusta, ettet ole osannut tehdä mitään oikein, tai olet varonut pienienkin päätösten tekemistä omin päin?

Naisten Linja järjestää verkkovertaisryhmän lähisuhteessa henkistä väkivaltaa kokeneille naisille. Osallistuaksesi ryhmään riittää, että haluat käsitellä lähisuhteessa kokemaasi henkistä väkivaltaa ja toipua siitä, vaikka kokemuksistasi olisi kulunut pitkäkin aika.

Henkinen väkivalta voi olla esimerkiksi vähättelyä, syyllistämistä, tekojen ja sosiaalisten suhteiden kontrollointia, haukkumista, kiristämistä tai uhkailua. Väkivalta jättää kokijaan aina jäljen ja aiheuttaa monenlaisia seurauksia, kuten häpeän ja syyllisyyden tunteita. Verkkovertaisryhmässä saat tukea toipumiseen ja mahdollisuuden käsitellä kokemuksiasi turvallisessa ja lempeässä ympäristössä.

Ryhmässä keskustelun käydään turvallisella ja suojatulla verkkoalustalla, luottamuksellisesti ja nimimerkkien kanssa. Ryhmään osallistuminen on maksutonta. Osallistujat valitaan hakemuslomakkeen ja haastatteluiden perusteella.

Vertaisryhmän ohjaajina toimivat Pamela Peltonen ja Sanna Ollila, jotka ovat naiserityisen väkivaltatyön ja ryhmänohjauksen ammattilaisia.

Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.

Ajankohtaista-sivulle Katju Aro

Katju Aro Naisten Linjan toiminnanjohtajaksi

1.12.2021

Katju Aro aloittaa Naisten Linjan uutena toiminnanjohtajana. Aro on tunnettu naisten oikeuksien puolustaja, joka on tehnyt merkittävän uran feministisissä järjestöissä ja politiikassa.

Viimeisimmässä tehtävässään Katju Aro toimi Helsingin kaupunginvaltuutettuna ja sosiaali - ja terveyslautakunnan jäsenenä valtuustokaudella 2017-2021. Hänen aloitteestaan Helsinki perusti uuden lähisuhdeväkivaltatyön koordinaattorin viran ja päätti laatia suunnitelman naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi Helsingissä. Hän on Feministisen puolueen entinen pitkäaikainen puheenjohtajana ja yksi sen perustajista. Sitä ennen hän toimi Naisasialiitto Unionin puheenjohtajana. Hän on taustaltaan viestijä ja visuaalinen journalisti, joka on tehnyt pitkän uran mediassa mm. Ylellä, A-lehdillä ja Otavamediassa. Koulutukseltaan hän on taiteen maisteri.

“Olen tehnyt eri luottamustehtävissä töitä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn vahvistamiseksi ja palveluiden turvaamiseksi. Koen merkityksellisenä sen, että saan jatkaa näiden kysymysten parissa ja viedä eteenpäin Naisten Linjan tekemää tärkeää työtä”, Aro kertoo.

Naisten Linja on väkivallan kokijoiden perustama järjestö, joka tarjoaa matalan kynnyksen palveluita väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille. Naisten Linjan toiminnanjohtajana Aro vastaa yhdistyksen toiminnan johtamisesta ja kehittämisestä.

“Tärkein tehtäväni on varmistaa, että apua tarvitsevat saavat apua ja että henkilökunnalla ja vapaaehtoisilla on edellytykset tehdä raskasta ja vaativaa työtä väkivallan parissa. Se vaatii rahoituksen ja resurssien turvaamista sekä Naisten Linjan toiminnalle että väkivaltatyön matalan kynnyksen palveluille valtakunnallisesti.”

Koronapandemia on vaikuttanut naisiin kohdistuvan väkivallan kärjistymiseen ja lisännyt lähisuhdeväkivallan kokijoiden avun tarvetta entisestään. Naisten Linjan palvelut ovat olleet pakoitellen pahasti ruuhkautuneet. Juuri nyt Naisten Linja valmistautuu vuoden kiireisimpään aikaan, sillä useissa kodeissa jouluun liittyy väkivallan uhka. Siksi moni nainen tarvitsee tukea jouluna ja sen jälkeen.

“Naisten Linjan nykyinen rahoitus ei riitä vastaamaan avun tarpeeseen. Pahimmillaan yli puolet päivystyspuhelimeen tulevista puheluista jää vastaamatta linjan ollessa varattuna. Siksi Naisten Linjalle yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä tulevat lahjoitukset ovat erityisen tärkeitä. Juuri nyt meillä on käynnissä joulukeräys, jolla valmistaudumme jouluna väkivaltaa kokeneiden naisten avuntarpeeseen. Lahjoituksilla kerätään rahaa myös toisen puhelinlinjan avaamiseen vuoden 2022 aikana.”

Naisten Linja Suomessa ry on rekisteröitynyt yhdistys, jonka toiminnan tarkoitus on vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ylläpitäviä asenteita ja rakenteita yhteiskunnassa, poistaa tällainen väkivalta yhteiskunnallisella ja yksilötasolla sekä auttaa väkivallan kohteeksi joutuneita naisia ja muita osallisia. Lisäksi yhdistys pyrkii edistämään naisten tasa-arvoa ja oikeuksia yhteiskunnassa.

Yhteydenotot ja lisätiedot:

Katju Aro toiminnanjohtaja [email protected] p. 050 567 2974

Johanna Saarinen viestinnän suunnittelija [email protected] p. 050 358 4009

Joulukeräys

Naisten Linjan joulukeräykseen voi osallistua

  • tekemällä MobilePay-lahjoituksen numeroon 22241
  • hankkimalla aineettoman joululahjan osoitteesta: naistenlinjashop.fi Lisätietoa lahjoittamisesta ja lisää lahjoitustapoja verkkosivuilla: naistenlinja.fi/lahjoita

Poliisihallituksen myöntämä keräyslupa RA/2019/889. Lupa on voimassa 27.11.2019 – 31.12.2022.

Toivotamme Katju Aron lämpimästi tervetulleeksi Naisten Linjalle!