Siirry sisältöön
Naisten Linja

Naisten puolella.
Väkivaltaa vastaan.

Naisten Linjan vapaaehtoiskoulutus

Hae mukaan vapaaehtoiskoulutukseen!

Etsimme joukkoomme sitoutuneita, empaattisia, tunneälykkäitä ja aktiivisia vapaaehtoisia, jotka haluavat tukea väkivaltaa kokeneita tai väkivallan uhan alla eläviä naisia ja tyttöjä. Haku vuoden 2022 vapaaehtoiskoulutukseen on nyt auki!

Naisten Linjan vapaaehtoisena pääset tekemään merkityksellistä ja vaikuttavaa vapaaehtoistyötä. Kuljet väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneiden naisten ja tyttöjen rinnalla, pääset edistämään naisten oikeuksia ja liityt osaksi lämminhenkistä Naisten Linjan yhteisöä.

Kaikki vapaaehtoisemme käyvät kattavan vapaaehtoiskoulutuksen ja päivystysharjoittelun. Etsimme nyt uusia vapaaehtoisia päivystämään puhelin- ja chat-palveluumme sekä kirjoittamaan nettikirjeitä vuoden 2022 koulutukseen.

Voit hakea koulutukseen täällä Vapaaehtoiskoulutuksen ilmoittautumislomake

Hakuaika on 13.5.–17.6.2022. Haastattelemme hakijat kesä- ja elokuussa. Valitsemme koulutukseen osallistujat ilmoittautumislomakkeen ja haastattelun perusteella. Ilmoitamme päätöksistä jokaiselle henkilökohtaisesti viimeistään elokuussa.

Kouluttaudu vapaaehtoisauttajaksi

Kattavassa vapaaehtoiskoulutuksessa käymme läpi väkivallan eri muotoja ja seurauksia, väkivaltatyötä ja toipumista tukevia palveluita, oikeusjärjestelmän ja rikosprosessin vaikutuksia väkivallan kokijaan. Kerromme vapaaehtoistyömme periaatteista ja vapaaehtoisille tarkoitetuista tukipalveluista. Lisäksi koulutukseen kuuluu harjoitteluvuoro, jolloin koulutettava vapaaehtoinen saa seurata kokeneen päivystäjän toimintaa.

Koulutamme vapaaehtoiset Naisten linjan päivystystyön perusteisiin. Chat- ja nettikirjevastaamisesta kiinnostuneiden tulee lisäksi suorittaa erilliset perehdytyskoulutukset osaamisen syventämiseksi.

Koulutukseen kuuluu läsnäoloa vaativia tapaamisia, jotka pidetään Naisen Linjan toimistolla, Helsingin keskustassa sekä webinaareja, jotka ovat katsottavissa myös jälkikäteen tallenteena. Osallistujat tekevät koulutukseen sisältyvät tehtävät virtuaalisessa oppimisympäristössä Moodlessa.

Kouluttajina toimivat mm. Naisten Linjan väkivaltatyön asiantuntija Pamela Peltonen, psykoterapeutti ja Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen, Nuorten Exitin kohtaavan asiakastyön suunnittelija Pauliina Paakkari ja Mieli ry:n kriisityöntekijä ja psykoterapeutti Veli-Matti Husso.

Koulutuspäivät ja teemat

10.9. Yhteinen tapaaminen Naisten Linjan toimistolla, Helsingissä. Tutustuminen ja johdanto aiheeseen ja Naisen Linjan toimintaan

13.9. Webinaari: Väkivalta ilmiönä. Väkivallan muodot ja dynamiikka, toipumisprosessin vaiheet

20.9. Webinaari: Väkivallan seuraukset ja traumatietoinen toipumisen tukeminen

27.9. Webinaari: Päivystystyön perusteet , eri kohderyhmien tunnistaminen ja kohtaaminen

8.10. Yhteinen tapaaminen Naisten Linjan toimistolla, Helsingissä. Päivystystyön perusteet 2: Päivystystyö käytännössä ja palvelunohjaus

15.10. Yhteinen tapaaminen Naisten Linjan toimistolla, Helsingissä. Teemat: Vapaaehtoistoiminnan käytännöt ja vapaaehtoisille tarjottava tuki ja lisäkoulutus

VK 42-47 Harjoituskerta: Osallistujat valitsevat yhden tiistaipäivän, jolloin he seuraavat kokeneen vapaaehtoisen päivystysvuoroa

26.11. Vapaaehtoisten valmistujaisjuhla, Naisten Linjan toimistolla, Helsingissä

Huom! Muutokset ovat mahdollisia.

Mitä edellytämme vapaaehtoiselta

Naisten Linjan vapaaehtoiseksi voi hakea mukaan kuka tahansa vähintään 25-vuotias nainen, itsemäärittelyä kunnioittaen, joka haluaa auttaa väkivaltaa kokeneita tai sen uhan alla eläviä tyttöjä sekä naisia. Vapaaehtoiset voivat päivystää joko Naisten Linjan toimistolla Helsingin keskustassa tai etänä.

Edellytämme vapaaehtoiselta:

  • hyviä vuorovaikutustaitoja, empatiakykyä ja tunneälyä
  • halua auttaa, tukea ja kuunnella väkivaltaa kokeneita naisia ja tyttöjä
  • vähintään 25 vuoden ikää – sosiaali-, terveys-, tai kasvatusalalle kouluttautuvien tai kouluttautuneiden kohdalla ikärajaa voidaan harkitusti alentaa.
  • sitoutumista vapaaehtoiskoulutukseen ja päivystämiseen vähintään kerran kuussa
  • mahdollisuutta sitoutua vapaaehtoistyöhön vähintään vuodeksi
  • tasaista elämäntilannetta noin viiden vuoden ajalta
  • sitoutumista Naisten Linjan arvoihin ja naisten aseman edistämiseen
  • perustason tietoteknisiä valmiuksia (internet, sähköposti)
  • Päivystäminen ja koulutukseen osallistuminen edellyttää suomen kielen taitoa. Englannin kielen taito on eduksi päivystäessä.

Vapaaehtoisena voi toimia, vaikka taustalla olisi omia väkivaltakokemuksia tai kriisejä. Mahdolliset väkivaltakokemukset tai kriisit tulee olla kuitenkin käsiteltynä.

Lisätietoja: Helena Päärni 044 921 1102 [email protected]