Siirry sisältöön
Naisten Linja

Naisten puolella.
Väkivaltaa vastaan.

Verkossa toimivat ryhmät

Verkossa toimivat ryhmät ovat valtakunnallisia vertaistukiryhmiä, joilla jokaisella on teema ja niitä ohjaavat teemaan perehtyneet väkivaltatyön ammattilaiset.

Hae mukaan pelaaville naisille tarkoitettuun vertaistukiryhmään

Ryhmä kokoontuu verkossa maanantaisin klo 18-19:30 ajalla 2.5.-30.5.2022 Haku ryhmään päättyy 24.4. klo 23:59 Hae mukaan täältä

Naisten Linja järjestää yhteistyössä Female Gaming Finland ry:n kanssa verkossa kokoontuvan vertaistukiryhmän pelaamista harrastaville naisille toukokuussa 2022. Naiset ja vähemmistöihin kuuluvat ihmiset kokevat verkkopeleissä ja peliyhteisöissä huomattavasti häirintää ja syrjintää, mikä voi vaikuttaa hyvinvointiin ja johtaa osallistumisen rajoittumiseen tai pelaamisen lopettamiseen. Ryhmässä voit jakaa kokemuksiasi anonyymisti, keskustella muiden samaa kokeneiden kanssa ja löytää työkaluja voimavarojen ylläpitämiseen. Ryhmää ohjaavat pelikulttuuria tuntevat kriisi-, väkivalta- ja sosiaalityön ammattilaiset. Hae mukaan 24.4. mennessä täyttämällä ilmoittautumislomake.

Kenelle ryhmä on tarkoitettu?

Ryhmä on tarkoitettu naisille, jotka pelatessaan tai peliyhteisöissä toimiessaan ovat kokeneet tai todistaneet häirintää, kuten nimittelyä, haukkumista, vähättelyä, rasistisia tai homo-/transfobisia kommentteja, äänen tai puhetavan negatiivista kommentointia, uhkailua tai sukupuoleen tai ulkonäköön liittyvää negatiivista kommentointia. Kokemukset voivat olla tuoreita tai niistä voi olla kulunut jo pidemmän aikaa. Voit osallistua myös, jos peliyhteisöissä vallitseva yleinen häirinnän hyväksyvä ilmapiiri vaikuttaa sinuun. Mikään kokemus ei ole liian vähäpätöinen jaettavaksi. Sukupuolen suhteen kunnioitamme ehdottomasti itsemäärittelyoikeutta. Ikäraja on 18.

Millaisia tavoitteita ryhmällä on?

  • Peliympäristöissä koetun häirinnän aiheuttamien tunteiden ja kokemusten käsitteleminen
  • Selviytymiskeinojen ja voimavarojen tunnistaminen ja vahvistaminen
  • Ymmärryksen lisääminen peliympäristöissä tapahtuvasta häirinnästä ja syrjinnästä
  • Sukupuoleen liittyvän häirinnän ja syrjinnän sekä sen jatkumista mahdollistavien rakenteiden tunnistaminen
  • Häirinnän vaikutusten hahmottaminen
  • Voimaantuminen pelaamisen jatkamiseen ja peliyhteisöihin osallistumiseen
  • Yhteisöllisyyden kokemuksen vahvistaminen

Sisällöissä otetaan huomioon osallistujien toiveet.

Miten ryhmä kokoontuu?

Ryhmä kokoontuu toukokuussa (2.5.-30.5.) maanantai-iltaisin klo 18-19:30 videotapaamisalustalla. Osallistuja voi valita jakaako videokuvaa vai pelkän äänen. Myös chat-ominaisuutta voi hyödyntää. Ohjaajat osallistuvat videoyhteydellä. Samat osallistujat ovat mukana ryhmässä alusta loppuun eikä mukaan tule uusia osallistujia kesken ryhmän. Ryhmässä noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, ja kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Osallistujien tulee omalta osaltaan huolehtia muiden osallistujien tietosuojasta, eli tapaamisen ajaksi tulee järjestää rauhallinen tila, jossa ei ole muita kuulijoita. Ryhmän kieli on suomi ja osallistuminen on maksutonta. Voit osallistua tietokoneella tai mobiililaitteella.

Ketkä ryhmää ohjaavat?

Ryhmän ohjaajina toimivat Naisten Linjalta Outi Rantamäki ja Female Gaming Finlandilta (FGF) Marianne Määttä. Marianne toimii FGF:n puheenjohtajana, pelikasvattajana School of Gamingilla sekä opiskelee maisterivaiheessa sosiaalityötä Jyväskylän yliopistolla. Outi toimii hanketyöntekijänä Naisten Linjalla. Koulutukseltaan hän on sosionomi (AMK) sekä filosofian maisteri, ja on väkivaltatyön ja akuutin kriisityön osaaja. Molemmilla ohjaajilla on harrastustaustaa videopeleissä.

Haluan mukaan, miten toimin?

Hae mukaan täyttämällä ilmoittautumislomake täällä viimeistään 24.4.2022 klo 23:59. Kaikki ilmoittautuneet haastatellaan ennen ryhmän alkua. Naisten Linjan ohjaaja on sinuun yhteydessä haastattelun sopimiseksi. Haastattelun jälkeen ryhmäläiset saavat ohjeet ryhmään liittymiseksi.

On tärkeää, että saat tukea kokemuksiisi. Sinä et ole yksin. Me olemme puolellasi.

Mietitkö omaa kokemustasi häirinnästä, ja haluaisit kuulla lisää ennen ryhmään hakemista? Lisätietoja voit kysyä laittamalla viestiä osoitteeseen [email protected].

Muistathan myös Naisten Linjan [email protected] palvelut verkkohäirintää kokeneille naisille.

Verkkovertaisryhmä lähisuhteessa henkistä väkivaltaa kokeneille naisille

Ryhmä kokoontuu verkossa ajalla 19.4-20.5.2022. Hae ryhmään täältä. Haku ryhmään on auki 3.4.2022 klo 23:59 saakka

Oletko lähisuhteessasi joutunut olemaan varpaillasi ja varomaan sanojasi? Oletko ollut jatkuvasti pahoillasi jostakin tai oletko joutunut pelkäämään tekojesi seurauksia? Tuntuuko sinusta, ettet ole osannut tehdä mitään oikein, tai olet varonut pienienkin päätösten tekemistä omin päin? Onko hän ollut niin mustasukkainen, ettet enää ole viettänyt aikaa muiden kuin hänen kanssaan?

Parisuhteessa huomionosoitukset ja suhteelle omistautuminen voivat aluksi tuntua ihanilta asioilta. Jatkuva huomio voi kuitenkin muuttua ahdistavaksi mustasukkaisuudeksi ja kontrolliksi. Riita muuttuu väkivallaksi siinä vaiheessa, kun et enää uskalla ilmaista mielipidettäsi seurausten pelossa. Oletko sinä elänyt tällaisessa ihmissuhteessa?

Henkinen väkivalta voi olla esimerkiksi vähättelyä, syyllistämistä, tekojen ja sosiaalisten suhteiden kontrollointia, haukkumista, kiristämistä tai uhkailua. Henkistä väkivaltaa on vaikea tunnistaa. Väkivalta jättää kokijaan aina jäljen ja aiheuttaa monenlaisia seurauksia, kuten häpeän ja syyllisyyden tunteita.

Toipuminen on kuitenkin mahdollista. Koe vertaistuen voima ja hae mukaan Naisten Linjan lähisuhteessa henkistä väkivaltaa kokeneille naisille suunnattuun verkkovertaisryhmään. Osallistuaksesi ryhmään riittää, että haluat käsitellä lähisuhteessa kokemaasi henkistä väkivaltaa ja toipua siitä, vaikka kokemuksista olisi kulunut pitkäkin aika. Keskustelu tapahtuu turvallisella ja suojatulla verkkoalustalla, luottamuksella ja nimimerkkien takaa.

Ryhmään osallistuminen on maksutonta. Vertaisryhmän ohjaajina toimivat Pamela Peltonen ja Sanna Ollila, jotka ovat naiserityisen väkivaltatyön ja ryhmänohjauksen ammattilaisia.

Ethän jää yksin, tukea on saatavilla.