Siirry sisältöön
Naisten Linja

Naisten puolella.
Väkivaltaa vastaan.

Miten voit parantaa tietoturvaasi?

  • Tietoturvan heikoin lenkki on salasana – opettele muodostamaan vahva salasana ja käyttämään salasanojen hallinnointiohjelmaa. Älä käytä samaa salasanaa eri palveluissa ja laitteissa. Älä sisällytä salasanoihin henkilökohtaisia tietoja. Mitä pidempi salasana sen parempi. Älä jaa salasanojasi muille, vaan luo tarvittaessa esimerkiksi uusi käyttäjäprofiili vierailijoille.
  • Tule tietoiseksi digitaalisesta jalanjäljestäsi. Sillä tarkoitetaan niitä tietoja, joita sinusta ja toimistasi on löydettävissä netistä. Voit pyytää esimerkiksi jotain luotettua henkilöä selvittämään, mitä tietoja sinusta on julkisesti saatavilla. Ole tietoinen somejulkaisujen yksityisyysasetuksista. Voit asettaa hakukoneeseen hälytyksen ilmoittamaan, jos tietojasi ilmaantuu nettiin.
  • Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen kaikkialla, missä se on mahdollista. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että päästäksesi sähköpostiisi tarvitaan salasanan lisäksi koodi, joka lähetetään tekstiviestinä.
  • Käy läpi käyttämiesi palveluiden ja laitteiden tietoturva-asetukset säännöllisesti. Jos se tuntuu raskaalta, pyydä apua ystävältä tai Naisten Linjan digitaalisen väkivallan palveluista.
  • Hanki laitteillesi kattava tietoturvaohjelmisto (esimerkiksi F-Secure SAFE) ja VPN (virtual private network). Pidä VPN päällä aina, kun käytät avoimia verkkoja.
  • Älä klikkaa sähköposteissa olevia linkkejä tai avaa liitetiedostoja, jos et ole varma lähettäjästä. Suhtaudu sähköpostin lähettäjätietoihin varauksella.
  • Opettele sulkemaan sijainnin jakaminen puhelimesta ja kiellä Googlelta sijaintitietojen tallentaminen.
  • Selvitä onko salasanojasi levinnyt tietomurtojen yhteydessä > https://haveibeenpwned.com/ ja aseta hälytys ilmoittamaan, jos näin käy tulevaisuudessa.
  • Lue lisää Naisten Linjan oppaasta Digitaalinen väkivalta parisuhteessa ja sen jälkeen

Tarvitsetko tukea tietoturvaan liittyvissä kysymyksissä? Et ole yksin.

WhatsApp

Yksityinen selaus ja sivuhistoria

Miten surffaan netissä ilman, että sivut tallentuvat selaimen sivuhistoriaan?

Miten poistan tietoja selaimen sivuhistoriasta?

Miten yksityinen selaus toimii?

Digitreenit: Selaa verkkoa jälkiä jättämättä (YLE)