Tietoa digitaalisesta väkivallasta

Mitä on verkkohäirintä?

Verkkohäirintä viittaa verkkoympäristössä ja erityisesti sosiaalisessa mediassa tapahtuviin tekoihin, jotka vaihtelevat ikävästä kommentoinnista ja trollaamisesta laajamittaiseen uhkailuun ja henkilötietojen levittämiseen.

Tällä sivulla

    Päivitetty viimeksi 18.11.2024, 13:11

    Verkkohäirintä

    Verkkohäirintä kaventaa tyttöjen ja naisten elintilaa

    Naisiin kohdistuvassa verkkohäirinnässä on usein kyse sukupuolittuneesta väkivallasta, jolla on pitkät historialliset juuret. Digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet ja anonymiteetti ovat johtaneet ilmiön yleistymiseen. Toisaalta netti on tehnyt naisiin kohdistuvan häirinnän ja väkivallan näkyväksi.

    Pelottelu, häpäiseminen ja uskottavuuden kyseenalaistaminen ovat yleisiä naisiin kohdistuvan verkkohäirinnän taktiikoita.

    Viesteissä pyritään usein siirtämään huomio naisen ruumiillisuutteen esimerkiksi ulkoista olemusta arvostelemalla tai uhkaamalla seksuaalisuutta loukkaavalla väkivallalla. Myös lapsiin kohdistuvat uhkaukset ovat yleisiä. Vihaviestien lähettäjät voivat toimia yksin tai ryhmässä.

    Verkkohäirintä kohdistetaan usein netissä aktiivisesti ääntään käyttäviin naisiin ja vähemmistöihin kuuluviin ihmisiin. Verkkovihan kohteeksi joutuvat usein aktivisistit, bloggarit, somevaikuttajat, toimittajat, poliitikot ja tutkijat, mutta häirinnän tai maalittamisen kohteeksi voi joutua kuka tahansa.

    Nuorilla naisilla, rodullistetuilla ihmisille, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla ja vammaisilla kohteeksi joutumisen riski on erityisen suuri.

    Lue myös: Digitaalinen väkivalta – tunnistatko varoitusmerkit?

    Verkkohäirinnän muotoja

    • negatiivinen ja vähättelevä kommentointi
    • pelottavien viestien lähettäminen
    • maalittaminen eli ihmisen asettaminen vihakampanjan kohteeksi
    • teknologian välityksellä tapahtuva seksuaalinen ahdistelu
    • henkilökohtaisten tietojen ja kuvien levittäminen
    • julkinen häpäiseminen ja mustamaalaus
    • feikkiprofiilien luominen
    • tileille murtautuminen

    Millaisia seurauksia verkkohäirinnällä on?

    Verkkohäirinnän seuraukset yksilölle ovat samanlaisia kuin muissakin väkivallan muodoissa: tyypillisiä ovat esimerkiksi pelkotilat, ahdistus, itseluottamuksen heikentyminen, uniongelmat ja pelko omasta fyysisestä turvallisuudesta. Pahimmillaan häirintä johtaa itselääkintään päihteiden avulla ja itsetuhoisuuteen.

    Verkkohäirintä kapeuttaa tyttöjen ja naisten elintilaa. Se vaikuttaa monilla tavoilla kokijan ihmissuhteisiin, ja monissa tapauksissa häirintä laajenee kohteen lähipiiriin.

    Erityisesti naisilla verkkohäirintään liittyy pelko siitä, että väkivalta siirtyy verkosta sen ulkopuolelle.

    Laajoista kyselytutkimuksista tiedetään, että verkkohäirintä aiheuttaa naisissa voimakkaampaa pelkoa kuin miehissä, ja että naiset suhtautuvat ilmiöön merkittävästi miehiä huolestuneemmin.

    Verkkohäirinnän yhteiskunnalliset seuraukset

    Naisiin kohdistuvalla verkkohäirinnällä on vakavat seuraukset demokratian toteutumiselle. Sekä verkkohäirintää kokeneet että sitä todistaneet naiset vähentävät tutkimusten mukaan mielipiteensä ilmaisemista netissä. Häirintä vaikuttaa siihen, mitä asioita uskalletaan tutkia tai raportoida mediassa.

    Verkkohäirinnän uhka vaikuttaa yhteiskuntaan laajasti myös sitä kautta, kun naiset jättävät asettumatta ehdolle vaaleissa häirinnän vuoksi.

    On valitettavan yleistä, että verkkovihan kohteeksi joutuneen ihmisen kokemusta vähätellään tai sen vakavuutta ei ymmärretä. Verkkovihan kohteeksi joutunutta saatetaan myös pitää itse vastuussa saamastaan kohtelusta.

    Haluamme muistuttaa, että vain väkivallan tekijä on vastuussa väkivaltaisesta käytöksestä.

    Tukea ja neuvontaa

    Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.