Kerää talteen todistusaineistoa väkivallanteoista
Dokumentointi voi antaa tietoa tilanteen eskaloitumisesta: tekojen määrän lisääntyminen saattaa kieliä vaaran kasvamisesta. Lisäksi se lisää ymmärrystä väkivallan tekijän tavoista väärinkäyttää teknologiaa ja mahdollistaa säännönmukaisuuksien etsimisen tekijän käytöksestä.
Luota omaan arviointikykyysi. Erityisesti teknologiavälitteiset väkivallanteot saattavat kuulostaa uskomattomilta ulkopuolisen korviin. Jos sinusta tuntuu, että sinua vakoillaan teknologian välityksellä, on mahdollista, että niin tapahtuu.
Pidä kirjaa kaikista tapahtumista, myös niistä, joita et ole aikeissa raportoida viranomaisille.
Tallenna kaikki mahdolliset tapahtumaan liittyvät todisteet, vaikka epämiellyttävien viestien poistaminen tuntuisikin houkuttelevalta.
Ohjeita digitaalisen todistusaineiston tallentamiseen
-
Kirjaa ylös 1) lyhyesti mitä tapahtui, 2) päivämäärä ja aika, 3) teknologia, jota väärinkäytettiin sekä 4) mahdollisten todistajien yhteystiedot.
-
Ota ei-toivotuista tai uhkaavista viesteistä kuvakaappaukset. Jos mahdollista, ota kuvakaappaus siten, että siinä näkyy viestin lähettäjän tiedot ja lähettämisen ajankohta. Tallenna mieluiten koko kirjeenvaihto, ei vain yksittäisiä viestejä. Esimerkiksi WhatsApp keskustelun voi ladata erilliseksi tiedostoksi. Tekstiviesti- ja puhelutietoja on mahdollista saada myös operaattorilta.
-
Kuvakaappaus kannattaa ottaa mahdollisimman nopeasti, koska joissain pikaviestipalveluissa (esimerkiksi WhatsAppissa) lähettäjä voi poistaa viestin lähettämisen jälkeen. Sosiaalisen median alustoilla viesti tai kuva kannattaa tallentaa kuvakaappauksella ennen kuin sen ilmiantaa palveluntarjoajalle, koska palvelusta poistamisen jälkeen sitä voi olla mahdotonta saada enää takaisin.
-
Sähköpostit sisältävät lähettäjän IP osoitteen, joten on tärkeää, ettet poista sähköpostia. Myöskään eteenpäin välitetyssä viestissä ei näitä tietoja enää ole. Voit ottaa viesteistä esimerkiksi kuvakaappaukset, jos pelkäät, että väkivallan tekijä murtautuu sähköpostitilillesi.
-
Häiritseviä tai uhkaavia puheluita on mahdollista nauhoittaa todisteeksi, mutta soittajaa pitää informoida puhelun tallentamisesta, jos aiot käyttää tallennetta todisteena oikeudessa.
-
Jos epäilet, että tilillesi on murtauduttu, tutki tallentaako palvelu kirjautumistietoja, ja ota kuvakaappaus vieraista IP osoitteista, joista sivulle on kirjauduttu. Monet palvelut pitävät tallessa vain viimeisimmät kirjautumistiedot.
-
Varmista, ettei väkivallan tekijä pääse tuhoamaan todistusaineistoa murtautumalla tileillesi. Ota todisteista varmuuskopiot ja pidä niitä tallessa turvallisessa paikassa esimerkiksi pilvipalvelussa, jossa on vahva salasana ja käytössä kaksivaiheinen tunnistautuminen. Joissain tapauksissa USB-tikku tai ulkoinen kovalevy voi olla turvallisempi vaihtoehto.
-
Jos epäilet, että puhelimessasi on vakoiluohjelma, toimita laite poliisille tutkittavaksi. Älä sulje puhelinta tai yritä poistaa ohjelmaa itse. Voit käyttää Faraday pussia, jos epäilet, että väkivallan tekijä seuraa sijaintiasi.
-
Pidä kirjaa myös vahingonteon seurauksista (esimerkiksi fyysiset, psyykkiset, taloudelliset, sosiaaliset). Seurauksia on hyvä kirjata ylös, jotta ne ovat muistissa niin itseä varten kuin rikosilmoitusta tehtäessä. Ylös kirjaaminen auttaa selkeyttämään ja jäsentämään tapahtunutta. Jos asioit lääkärissä vahingonteon seurausten vuoksi (esimerkiksi ahdistuksen tai unettomuuden), voit pyytää lääkärintodistuksen rikosprosessin tueksi. Se ei kuitenkaan ole vaatimuksena sille, että rikoksen täyttyminen pystyttäisiin osoittamaan. Joidenkin rikostyyppien kohdalla (esimerkiksi identiteettivarkaus) teon seurausten osoittamisella on keskeinen merkitys rikosprosessissa. Yleensä rikosoikeudellisesta näkökulmasta tärkeintä on kuitenkin dokumentoida varsinaisen teon elementit, eli se mitä on tapahtunut.
-
Laita turvallisuus etusijalle. Joissain tapauksissa väkivallan tekijä saa tiedon tapahtumien dokumentoinnista, mikä voi kasvattaa väkivallan uhkaa. Luota omaan arvioosi tilanteesta ja priorisoi turvallisuus.
-
Tapahtumien kirjaaminen on raskasta ja herättää ikäviä tunteita. Pyydä tarvittaessa tukea luotetulta ystävältä tai ammattilaiselta.
Aiheeseen liittyvää sisältöä
Tukea ja neuvontaa
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.