Siirry sisältöön
Naisten Linja

Naisten puolella.
Väkivaltaa vastaan.

Lähisuhdeväkivaltaa kokevan tukeminen työpaikalla

Joka kolmas nainen ja joka kuudes mies on Suomessa kokenut fyysistä väkivaltaa, fyysisen väkivallan uhkaa tai seksuaaliväkivaltaa parisuhteessa. Väkivalta vaikuttaa monien työpaikkojen työturvallisuuteen ja -hyvinvointiin, sillä useimmilla suomalaisilla työpaikoilla on väkivaltaa kokeneita, väkivallan tekijöitä ja heidän läheisiään.

Väkivallan seuraukset voivat heijastua koko työyhteisöön ja näkyä muun muassa väkivaltaa kokevan työkyvyssä ja työssä jaksamisessa.

Uskalla kysyä väkivallasta

Jos epäilet työkaverisi tai alaisesi kokevan lähisuhdeväkivaltaa, ota huoli puheeksi luottamuksellisesti, turvallisessa ympäristössä.

Väkivaltaan puuttuminen ennaltaehkäisee myöhempää väkivaltaa, ja sillä voi olla iso merkitys ihmisen hyvinvointiin tulevaisuudessa. Jo väkivallasta kysyminen voi auttaa toista havahtumaan tilanteeseensa ja hakemaan apua.

Työnantajalla on työturvallisuuslain mukaan velvollisuus huolehtia siitä, että työntekijät voivat tehdä työtään terveellisesti ja turvallisesti. Työnantajan tulee kartoittaa työn vaarat, ja vaarojen arvioinnissa voidaan huomioida myös lähisuhdeväkivallan uhka. Työntekijän turvallisuuden ja terveyden varmistamiseksi voidaan tehdä yksilöllisiä työsuojelutoimenpiteitä.

Ohjeet väkivallan kokijan kohtaamiseen

Naisten Linja ja Ammattiliitto Pro ovat julkaisseet ohjeen, joka tarjoaa apua ja neuvoja väkivallan kokijoiden tukemiseksi työpaikoilla. Ohjeeseen on ensimmäisten joukossa sitoutunut myös Hyvinvointiala HALI ry.

Ota ohjeet käyttöön työyhteisössäsi. Voit ladata ne alla olevasta linkistä.

Ohje lähisuhdeväkivaltaa kokeneen kohtaamiseen työpaikalla

Voit ladata Naisten Linjan ja Ammattiliitto Pron tekemät ohjeet klikkaamalla tästä.

Naisten Linja auttaa

Oletko huolissasi työkaverin tai alaisesi turvallisuudesta? Kaipaatko neuvoja asian puheeksi ottamiseksi? Naisten Linjan auttava puhelin ja chat auttavat myös väkivaltaa kokevien läheisiä. Yhteyttä kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä heti, kun huoli herää.

Naisten Linjan auttava puhelin 0800 02400, arkisin klo 16–20 Chat tiistaisin ja torstaisin klo 16–20, naistenlinja.fi

Turvallisen työelämän yrityskumppaniksi

Naisten Linja etsii kumppaneita parantamaan väkivallan kokijoiden turvallisuutta ja huomioimista työpaikoilla. Osana kumppanuutta voimme tarjota esimerkiksi koulutusta esihenkilöille väkivallan kokijoiden kohtaamisesta.

Lisätietoja antaa varainhankinta- ja talouspäällikkö Elina Lakso.

Elina Lakso

Elina Lakso

Elina Lakso Varainhankinta- ja talouspäällikkö 050 554 3457 [email protected]