Väkivalta on myös työpaikan asia
Joka kolmas nainen ja joka kuudes mies Suomessa on kokenut fyysistä väkivaltaa, fyysisen väkivallan uhkaa tai seksuaaliväkivaltaa parisuhteessa. Väkivalta vaikuttaa monien työpaikkojen työturvallisuuteen ja -hyvinvointiin, sillä useimmilla suomalaisilla työpaikoilla on väkivaltaa kokeneita, väkivallan tekijöitä ja heidän läheisiään.
Väkivallan seuraukset voivat heijastua koko työyhteisöön ja näkyä muun muassa väkivaltaa kokevan työkyvyssä ja työssä jaksamisessa.
Uskalla kysyä väkivallasta
Jos epäilet työkaverisi tai alaisesi kokevan lähisuhdeväkivaltaa, ota huoli puheeksi luottamuksellisesti, turvallisessa ympäristössä.
Väkivaltaan puuttuminen ennaltaehkäisee myöhempää väkivaltaa, ja sillä voi olla iso merkitys ihmisen hyvinvointiin tulevaisuudessa. Jo väkivallasta kysyminen voi auttaa toista havahtumaan tilanteeseensa ja hakemaan apua.
Työnantajalla on työturvallisuuslain mukaan velvollisuus huolehtia siitä, että työntekijät voivat tehdä työtään terveellisesti ja turvallisesti. Työnantajan tulee kartoittaa työn vaarat, ja vaarojen arvioinnissa voidaan huomioida myös lähisuhdeväkivallan uhka.
Työntekijän turvallisuuden ja terveyden varmistamiseksi voidaan tehdä yksilöllisiä työsuojelutoimenpiteitä.
Ohjeet työpaikalle
Voit ladata Naisten Linjan ja Ammattiliitto Pron ohjeet lähisuhdeväkivaltaa kokeneen kohtaamiseen työpaikalla tästä.
Turvallisen työelämän yrityskumppaniksi
Naisten Linja etsii kumppaneita parantamaan väkivallan kokijoiden turvallisuutta ja huomioimista työpaikoilla. Osana kumppanuutta voimme tarjota esimerkiksi koulutusta esihenkilöille väkivallan kokijoiden kohtaamisesta.
Lisätietoja antaa varainhankinta- ja talouspäällikkö Elina Lakso.
Elina Lakso
Varainhankinta- ja talouspäällikkö
050 554 3457
elina.lakso@naistenlinja.fi
Vastuualueet: Naisten Linjan taloushallinto ja varainhankinta, lahjoitukset, jäsenasiat
Aiheeseen liittyvää sisältöä
Tukea ja neuvontaa
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.