Mustasukkaisuus ei koskaan oikeuta väkivaltaa
Mustasukkaisuus on luonnollinen tunne, jota jokainen meistä tuntee joskus. Se voi jopa olla positiivinen voimavara, joka muistuttaa kumppanin tärkeydestä.
Joskus mustasukkaisuus saa kuitenkin liialliset mittasuhteet ja muuttuu haitalliseksi ja vaaralliseksi. Silloin voidaan puhua kontrolloivasta mustasukkaisuudesta tai vahingoittavasta mustasukkaisuudesta. Puhekielessä käytetään usein ilmaisua sairaalloinen mustasukkaisuus.
Kontrolloiva mustasukkaisuus voi olla erittäin vaarallista, eikä se kerro rakkaudesta tai välittämisestä.
”Mustasukkaisuus” on Suomessa yleisin motiivi naisiin kohdistuvissa parisuhdetapoissa. Siksi on tärkeää tehdä ero luonnollisen mustasukkaisuuden tunteen ja kontrolloivan vahingoittavan mustasukkaisuuden välille.
Kontrolloiva mustasukkaisuus on henkistä väkivaltaa
On tärkeää tunnistaa, miten yhteiskuntana puhumme mustasukkaisuudesta. Mustasukkaisuus ei koskaan oikeuta väkivaltaa.
Väkivaltainen kumppani yrittää usein oikeuttaa käytöstään mustasukkaisuudella. Hän voi perustella kontrolloimista sillä, että hänen on vaikea luottaa toisiin ihmisiin. Mikäli nykyinen tai edellinen kumppani on ollut uskoton, on luonnollista kokea epäluottamusta. Epäluottamus ei kuitenkaan saa johtaa toisen kontrollointiin tai väkivallan tekoihin.
Kontrolloiva mustasukkaisuus on henkistä väkivaltaa, jolla perustellaan usein fyysistä väkivaltaa ja vainoamista.
Kun väkivaltainen kumppani tappaa nykyisen tai entisen puolisonsa ”mustasukkaisuudesta”, taustalla on aina laajempi lähisuhdeväkivallan ja pakottavan kontrollin jatkumo.
Lue myös: Pakottava kontrolli on henkisen väkivallan äärimmäinen muoto
Kontrolloivan mustasukkaisuuden hälytysmerkit
Kontrolloivan mustasukkaisuuden hälytysmerkkejä ovat kumppanin kontrolloiminen, omistushalu, seuraaminen ja stalkkaaminen, perusteeton epäluottamus, vaatimukset kaiken tiedon saamisesta ja kumppanin toiminnan tulkitseminen jatkuvasti uskottomuuden näkökulmasta käsin.
Mustasukkainen kumppani saattaa esimerkiksi rajoittaa tekemisiäsi ja somen käyttöäsi. Hän haluaa jatkuvasti tietää missä olet, jottet vain petä häntä. Hän on epäluuloinen ja aloittaa toistuvasti riitoja perättömillä mustasukkaisilla syytöksillä.
Jos joudut muuttamaan käyttäytymistäsi, pukeutumistasi, ystäväpiiriäsi tai somen käyttöäsi kumppanin mustasukkaisuuden takia, on hyvä pysähtyä pohtimaan tilannetta.
Voimakkaan omistushaluinen kumppani haluaa omistaa toisen ihmisen kuin itselleen kuuluvan esineen tai omaisuuden. Kontrolloiva kumppani suhtautuu puolisoonsa usein itsekkäästi, kuin tämä olisi olemassa vain häntä varten.
Kontrolloiva mustasukkaisuus liittyykin enemmän mustasukkaisuuden kokijaan ja tämän tarpeeseen kontrolloida kuin mustasukkaisuuden kohteeseen. Tällainen mustasukkaisuus voi muuttua mustasukkaisuuden kohteelle hyvinkin vaaralliseksi.
Hälyttävää on esimerkiksi se, että kumppani on oikeuttamattomasti mustasukkainen perheellesi ja ystävillesi, eikä salli vastakkaista sukupuolta olevia ystäviä. Väkivaltainen kumppani voi käyttää mustasukkaisuutta manipuloinnin välineenä, eristääkseen sinut lähipiiristäsi.
Mustasukkaisuus tasavertaisessa parisuhteessa
Tasavertaisen suhteen osapuolet voivat viettää aikaa muiden ihmisten kanssa ja tehdä asioita myös ilman toisiaan. Luotatte siihen, ettei toinen petä toista muiden kanssa, ja kunnioitatte toistenne yksityisyyttä netissä: se, kenen kanssa esimerkiksi viestittelet somessa, ei kuulu muille.
Sinun ei tarvitse tehdä töitä ”ansaitaksesi” kumppanisi luottamusta tai todistella syyttömyyttäsi esimerkiksi näyttämällä viestejä, puhelimesi kontakteja tai puhelutietoja, antamalla kumppanisi kuunnella puhelujasi, jakamalla salasanoja tai tekemällä tiliä menemisistäsi.
Vaikka mustasukkainen kumppani olisi aiemmassa suhteessa tullut petetyksi, se ei oikeuta kontrolloivaa mustasukkaisuutta nykyisessä suhteessa.
Lue myös: Millainen on tasavertainen parisuhde?
Pelko ei kuulu parisuhteeseen
Tasavertaisessa parisuhteessa molemmilla on oikeus omaan itsenäisyyteen, eli aikaa ja vapautta toteuttaa sitä, mikä itselle on tärkeää ja merkityksellistä elämässä.
Tasavertaisessa parisuhteessa riitely tai mustasukkaisuuskaan eivät herätä pelkoa tai rajoita kummankaan osapuolen elämää.
Hyvässä parisuhteessa kumppani tukee toisen ihmissuhteita ja sitä, että kummallakin on elämää parisuhteen ulkopuolella. Luottavaisen ja rakastavan kumppanin ei tarvitse tietää ihan kaikkea ja jokaista yksityiskohtaa toisesta. Toisen ei tarvitse jatkuvasti tietää, missä tai kenen kanssa liikut tai olet keskustellut.
Lue myös: Riitely parisuhteessa – normaalia vai sittenkin väkivaltaa?
Aiheeseen liittyvää sisältöä
Tukea ja neuvontaa
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.