Ero on väkivaltaisen parisuhteen vaarallisin hetki
Väkivaltaisesta parisuhteesta voi olla erittäin vaikea lähteä. Syy on väkivallan dynamiikassa. Väkivallan tavoitteena on murentaa niitä voimavaroja ja resursseja, jotka mahdollistaisivat suhteesta lähtemisen. Näitä ovat esimerkiksi varallisuus, läheiset ihmissuhteet, usko omiin kykyihin ja selviämiseen.
Väkivallalle on myös ominaista syklisyys eli jaksoittaisuus, mikä vaikeuttaa väkivallan tunnistamista ja suhteesta irrottautumista.
Puhutaan väkivaltaisten vaiheiden ja hyvien vaiheiden vaihtelusta. Hyvät ajat suhteessa antavat toivoa väkivallan loppumisesta. Myös väkivaltaisessa suhteessa on usein on rakkautta.
Lue myös: Tunnista väkivaltaisen parisuhteen kaava
Konkreettiset erotilanteet - eron puheeksi ottaminen, erilleen muuttaminen tai avioeron hakeminen - ovat niin ikään väkivaltaisen parisuhteen vaarallisimpia hetkiä.
Eron hetki voi olla erityisen vaarallinen esimerkiksi silloin, jos väkivallan tekijä ajattelee, ettei hänellä ole mitään menetettävää enää suhteen päättymisen jälkeen. Tällaisessa tilanteessa väkivallan tekijä saattaa olla valmis epätoivoisiin tekoihin eron estämiseksi.
Miksi suhteesta lähteminen on vaikeaa?
Toive muutoksesta: Väkivallan tekijä lupaa usein muuttua, ja siihen halutaan uskoa. Toive onnistuneesta parisuhteesta ja rakkaudesta on vahva motivaatio jäämiselle.
Syyllisyys ja häpeä: Kokija saattaa uskoa, että väkivalta on jollain tapaa hänen omaa syytään. Häpeä epäonnistumisesta parisuhteessa ja kumppanin käytöksen sietämisestä voi estää avun hakemista.
Romutettu itseluottamus: Väkivallan aiheuttama itseluottamuksen mureneminen voi saada lähtemisen tuntumaan mahdottomalta. Mitä pidempään väkivaltaa on kestänyt, sitä voimattomammaksi ja arvottomammaksi kokija usein tuntee itsensä.
Lasten etu: Väkivallan kokija voi uskoa, että lasten takia on parempi pysyä yhdessä, vaikka todellisuudessa väkivalta vaikuttaa aina myös lapsiin.
Epävarma tulevaisuus: Taloudellinen riippuvuus ja pelko siitä, ettei ole paikkaa minne mennä, voivat tehdä lähtemisestä pelottavaa.
Pelko ja uhkaukset: Väkivallan tekijä saattaa uhata vahingoittaa itseään, kokijaa tai lapsia, mikä tekee lähtemisen vaaralliseksi.
Rakkaus: Väkivaltaisessa suhteessakin voi olla rakkautta, ja se voi estää lähtemisen.
Tee turvasuunnitelma, muista turvakoti
Jos olet väkivaltaisessa parisuhteessa ja harkitset eroa, kiinnitä erityistä huomiota omaan ja mahdollisten lastesi turvallisuuteen.
Ennen eron ottamista puheeksi kannattaa tehdä turvasuunnitelma.
Turvasuunnitelman voit tehdä yhdessä Naisten Linjan kanssa soittamalla auttavaan puhelimeemme. Fyysisen turvasuunnitelman lisäksi kannattaa tehdä myös digitaalinen turvasuunnitelma. Tähän saat apua Naisten Linjan digitaalisen väkivallan palveluista.
Lue lisää: Näin teet turvasuuunnitelman
Ensi- ja turvakotien liiton sivuilta löydät lisätietoa siitä, mitä ottaa huomioon, kun olet eroamassa väkivaltaisesta suhteesta. On tärkeää varmistaa, että sinulla on turvallinen paikka, johon mennä, kun päätät lähteä. Sellainen voi olla turvakoti.
Ethän syyllistä väkivaltaa kokenutta
Väkivaltaa kokevan syyllistäminen suhteeseen jäämisestä ei auta ketään. Se todennäköisesti vain lisää hänen kokemaansa häpeää, ja pahimmillaan vaikeuttaa suhteesta lähtemistä entisestään.
Ulkopuolisen mielestä väkivaltaisesta suhteesta lähteminen voi vaikuttaa yksinkertaiselta ja helpolta ratkaisulta. Jos ei itse ole kohdannut väkivaltaa läheisessä suhteessa, voi olla vaikeaa ymmärtää kaikkia väkivallan aiheuttamia seurauksia.
Ethän siis koskaan syyllistä väkivaltaa kokevaa suhteeseen jäämisestä – se voi olla hänelle selviytymiskeino.
Jos läheisesi kertoo pelkäävänsä entistä tai nykyistä kumppaniaan, ota hänen sanomansa vakavasti. Kuuntele, älä syyllistä. Anna toiselle aikaa, älä painosta.
Naisten Linjan palvelut on tarkoitettu myös väkivaltaa kokeneiden läheisille. Voit olla yhteydessä meihin hyvin matalalla kynnyksellä.
Aiheeseen liittyvää sisältöä
Tukea ja neuvontaa
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.