Tietoa digitaalisesta väkivallasta

Mitä on sexting?

Sexting tarkoittaa seksikuvien ja -videoiden lähettämistä, ja se on yleistä erityisesti nuorten keskuudessa. Nuorille sexting voi olla turvallinen tapa tutustua seksiin ja ilmaista omaa seksuaalisuuttaan.

Tällä sivulla

    Päivitetty viimeksi 18.11.2024, 13:11

    Sexting

    Sextingissä olennaista on luottamus

    Etenkin nuoret naiset ovat ristipaineessa sextingin suhteen: ei haluta leimautua siveyden sipuliksi, mutta samaan aikaan kuvien jakamisesta varoitellaan joka puolella.

    Etäsuhteessa tai vaikka matkoilla voi olla aivan ihanaa toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan teknologian keinoin. Sexting voi olla oikean ihmisen kanssa jännittävää, leikittelevää ja uutta. Nuorten ihmisten kohdalla sexting voi olla myös turvallisempi tapa ilmaista omaa seksuaalisuuttaan kuin seksi livenä.

    Myös naisilla on oikeus ilmaista itseään seksuaalisesti teknologian välityksellä ilman pelkoa häpäisemisestä tai syyllistämisestä. Seksuaalisen ilmaisun kieltäminen ja pelottelun kulttuuri ruokkivat uhria syyllistävää ajattelutapaa, kun aina päädytään siihen, että “mitäs lähetit”.

    Ennen kuvien tai videoiden lähettämistä on kuitenkin hyvä käydä kumppanin kanssa avoin keskustelu yhteisistä pelisäännöistä, joihin molemmat sitoutuvat.

    Monet esimerkiksi varmistavat, ettei heidän lähettämissään kuvissa näy kasvoja tai muita tunnistettavia piirteitä kuten tatuointeja. Yhteisenä pelisääntönä on hyvä käydä läpi myös se, ettei kuvia tai videoita missään tilanteessa jaeta muille. Olennaista on luottamus kumppaniin ja se, että hän kunnioittaa rajojasi.

    Lue myös: Millainen on tasavertainen parisuhde?

    Oikeus kieltäytyä sextingistä

    Ihan aluksi on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää pysähtyä miettimään, onko sexting oma juttu. On tärkeää kuulostella omia tuntemuksia ja kommunikoida niistä selkeästi kumppanille. Jos et ole itse varma, mitä mieltä olet kuvien ottamisesta ja jakamisesta toiselle, niin todennäköisesti silloin aika ei ole oikea.

    Sinulla on oikeus kieltäytyä sextingistä, jos se ei tunnu itsestäsi mukavalta tai asia mietityttää. Kumppanillasi on tällöin velvollisuus kunnioittaa päätöstäsi.

    On tärkeää, että kuvien ottaminen ja lähettäminen lähtee omasta halusta eikä siihen liity minkäänlaista painostusta. Sinulla on oikeus kehoosi, ja sinulla on oikeus itse päättää, kenen kanssa ja milloin haluat lähettää seksuaalissävytteisiä viestejä. Sinulla on aina myös oikeus muuttaa mieltäsi.

    Painostaminen on väkivaltaa

    Kyvyttömyys kunnioittaa toisen rajoja on aina epäterveen suhteen hälytysmerkki. Sextingin kohdalla se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jatkaa asiasta jankkaamista senkin jälkeen, kun toinen on kieltäytynyt tai sanonut miettivänsä asiaa. Silloin on hyvä pysähtyä pohtimaan, onko suhteessa muut asiat kunnossa.

    Painostaminen intiimien kuvien, viestien tai videoiden lähettämiseen tai syyllistäminen, jos sextingistä kieltäytyy, on väkivaltaa. Väkivaltaa on myös alastonkuvien jakamisella uhkailu tai niiden näyttäminen muille ilman lupaa.

    Viisainta on olla jakamatta kuvia ihmisen kanssa, joka ei kunnioita rajojasi. Intiimien kuvien luvaton jakaminen kolmansille osapuolille on rikollista.

    Niin sanotun kostopornon kohdalla vastuu on myös niillä sivustaseuraajilla, jotka levittävät ilman lupaa jaettuja kuvia.

    On myös hyvä pitää mielessä, että kuvamateriaalin suhteen suojaikäraja on 18 eikä 16, eli aikuisella ei ole oikeutta vastaanottaa alle 18-vuotiaan kuvia. Myös toisen kuvaaminen ilman lupaa on rikos.

    Lue myös: Kuviin liittyvä väkivalta - tästä siinä on kyse

    Tukea ja neuvontaa

    Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.