Siirry sisältöön
Naisten Linja

Naisten puolella.
Väkivaltaa vastaan.

Kuviin liittyvä väkivalta

Kuviin liittyvä väkivalta (englanniksi image-based abuse) tarkoittaa tyypillisesti tilannetta, joissa joku jakaa tai uhkaa jakaa alastonkuvia tai muuta intiimiä kuva- tai videomateriaalia ilman kuvissa esiintyvien ihmisten lupaa. Kuvia tai videoita on voitu jakaa alunperin joko yhteisymmärryksessä tai väkivallan tekijä on saanut materiaalin käsiinsä salaa kuvaamalla tai painostamalla. Kuviin liittyvän väkivallan tekijä voi olla kumppani, tuttu tai tuntematon.

Myös kuvien levittämisellä uhkaaminen on väkivaltaa, jolla on vakavat seuraukset väkivallan kokijalle. Väkivallan tekijä saattaa kuvien avulla kiristää kokijaa lähettämään lisää kuvia tai jättämään esimerkiksi rikosilmoituksen tekemättä.

Intiimien kuvien luvaton jakaminen kolmansille osapuolille on rikollista. Lue lisää digitaalisesta väkivallasta ja lainsäädännöstä täältä.

Nykypäivänä seksuaalisuus ja teknologia linkittyvät toisiinsa monin eri tavoin ja teknologia välittää monenlaisia seksuaalisia kohtaamisia. Myös naisilla on oikeus ilmaista itseään seksuaalisesti teknologian välityksellä ilman pelkoa syyllistämisestä tai häpäisemisestä.

Vastuu väkivallasta – myös kuviin liittyvissä väkivallan teoissa – on vain ja ainoastaan väkivallan tekijällä ja heillä, jotka jakavat kuvamateriaalia eteenpäin – ei koskaan väkivallan kokijalla.

Lue lisää: Revenge Porn Helpline Estä kuvien levittäminen Metan alustoilla ja muualla: stopncii.org

Kuviin liittyvä väkivalta voi olla esimerkiksi...

  • painostamista alastonkuvien lähettämiseen tai seksin kuvaamiseen
  • alastonkuvien levittämisellä uhkaamista
  • alastonkuvien näyttäminen muille ilman lupaa
  • ei-toivottujen alastonkuvien lähettäminen
  • kuvaaminen salaa tai ilman lupaa
  • kiristäminen alastonkuvien avulla
  • intiimistä videokuvasta kuvakaappauksen ottaminen ilman lupaa
  • seksuaalisuutta loukkaavan väkivallanteon kuvaaminen
  • painostaminen seksuaaliseen tekoon teknologian välityksellä
  • luodaan toisesta ihmistä alastonkuvia kuvamanipulaation avulla

Mitä tehdä, jos joku uhkaa levittää alastonkuviasi?

Kuvien levittämiseen tai sillä uhkailuun syyllistyy useimmiten tuttu, joko nykyinen tai entinen seurustelukumppani. Tekijä voi kuitenkin olla myös täysin tuntematon. Usein näissä tilanteissa, tuntemattoman henkilön motiivina toimii raha tai muu hyöty, jota hän pyrkii rikollisella toiminnalla saavuttamaan.

Lue alta toimintaohjeet kuviin liittyviin väkivalta tilanteisiin.

Mitä on sexting?

Sexting eli intiimien viestien, kuvien tai videoiden yhteisymmärryksessä tapahtuva lähettäminen ja vastaanottaminen on nykypäivänä yleistä. Jokaisella on oikeus toteuttaa seksuaalisuuttaan teknologian välityksellä ilman pelkoa syyllistämisestä tai häpäisystä.

Millaisia seurauksia kuviin liittyvällä väkivallalla on?

Väkivallan seurauksista voit lukea lisää täältä.

Jos kuviin liittyvä väkivalta mietityttää, olethan yhteydessä digitaalisen väkivallan palveluihin. Et ole yksin.

Väkivaltaa kokevat naiset tarvitsevat apua

Tiesitkö, että Suomi on EU:n toiseksi turvattomin maa naisille? Lahjoita tai liity jäseneksi ja varmista, että jokainen satutettu saa tarvitsemansa avun.