Siirry sisältöön
Naisten Linja

Naisten puolella.
Väkivaltaa vastaan.

Pakottava kontrolli

Parisuhteessa tapahtuva kontrollointi eli pakottava kontrolli tarkoittaa jatkuvaa epätervettä vallankäyttöä, joka ilmenee monenlaisina toista vahingoittavina tekoina. Pakottava kontrolli ei ole satunnaista ilkeilyä tai pomottamista, vaan pitkäkestoista ja tarkoituksellista toimintaa, joka vaikuttaa kokijan elämään ja saa tämän muuttamaan radikaalisti omaa käyttäytymistään. Parisuhteessa tapahtuva kontrollointi voi ulottua kodin seinien sisäpuolelta myös kumppanin työpaikalle, harrastuksiin, ihmissuhteisiin, nettipankkiin, sähköpostiin, some-tileihin, iltalenkille tai ostoskorin sisältöön sekä lähimarketissa että verkkokaupassa.

Pakottava kontrolli on usein näkymätöntä, sillä teot tapahtuvat katseilta piilossa ja fyysisiä jälkiä jättämättä. Ainoana ulospäin näkyvänä merkkinä saattaakin olla muutokset kokijan käyttäytymisessä. Siksi pakottavan kontrollin tunnistaminen voi olla hyvin vaikeaa niin kokijalle, läheisille kuin ammattilaisillekin.

Lue myös: Henkinen väkivalta - Tunnistatko yleisimmät merkit?

Pakottavan kontrollin taktiikoita

Läheisistä eristäminen

Tyypillisesti kontrollointi parisuhteessa alkaa sillä, että kontrolloiva kumppani pyrkii rajoittamaan kumppaninsa yhteydenpitoa muihin ihmisiin ja näin tuhoamaan tämän läheiset ihmissuhteet. Ensimmäisiä merkkejä tästä voi olla se, että kontrolloiva kumppani alkaa puhumaan negatiivisesti kumppaninsa ystävistä tai perheenjäsenistä.

Kontrolloiva kumppani saattaa myös yrittää estää puolisoaan lähtemästä ulos kavereidensa kanssa esimerkiksi aloittamalla riidan tai tekeytymällä sairaaksi. Hän saattaa rankaista toista tämän palatessa kotiin raivostumalla tai pitämällä mykkäkoulua. Hän voi perustella asettamiaan rajoituksia mustasukkaisuudella, mikä voi aluksi tuntua jopa imartelevalta. Eristämisen seurauksena väkivallan kokijalla ei ole lopulta ketään, joka tukisi häntä tai auttaisi näkemään, mihin suuntaan parisuhde on oikeasti ajautumassa.

Lue myös: Millainen on tasavertainen parisuhde?

Kumppanin manipulointi

Kontrolloiva kumppani pyrkii manipuloimaan puolisoaan monin eri tavoin. Suhteen alussa manipuloinnin keinona voi olla love bombing eli rakkauspommitus, jossa kontrolloiva kumppani kohdistaa toiseen runsaasti intensiivisiä huomionosoituksia, kuten voimakkaita ja toistuvia rakkaudentunnustuksia. Manipuloinnin tarkoituksena on saada kumppani sitoutumaan nopeasti, koska nopea sitoutuminen johtaa nopeaan kontrolliin.

Kun kontrolloiva kumppani on eristänyt puolisonsa tämän ystävistä ja läheisistä, hän pystyy entistä paremmin manipuloimaan tämän ajatuksia. Koska tekijä kohtelee omia läheisiään huomaavaisesti, mutta kumppaniaan huonosti, kokija saattaa alkaa järkeillä, että väkivallanteot johtuvat hänen omasta käytöksestään. Kokija yrittää ymmärtää, mitä hän itse tekee väärin ja kontrolloiva kumppani uskottelee yrittävänsä auttaa kumppaniaan olemaan parempi puoliso, vaimo tai äiti. Lopulta kokija menettää kosketuksen omiin ajatuksiinsa ja tukeutuu täysin väkivallantekijän määrittelyihin ja mielipiteisiin. Tämä vahvistaa riippuvuutta kontrolloivasta kumppanista ja lisää kokijan häpeää.

Gaslighting

Gaslighting on hienovarainen lähisuhdeväkivallan muoto, jossa kontrolloiva kumppani tarkoituksella vääristelee tai manipuloi tilanteita, toisen tunteita ja kokemusmaailmaa, jotta puoliso alkaisi epäillä omaa muistiaan ja mielenterveyttään. Gaslighting-termi on peräisin elokuvasta nimeltä Gaslight, jossa aviopuoliso pyrkii manipuloimaan vaimonsa hulluuden partaalle mm. himmentämällä toistuvasti asunnon kaasuvaloja tämän huomaamatta. Kun tekijä on saanut kokijan epäilemään omaa mielenterveyttään, hän usein käyttää sitä kokijaa vastaan: Kuka viranomainen uskoisi tuollaisia kertomuksia?

Pikkumaisten määräysten valvominen

Kontrolloiva kumppani voi antaa toiselle hyvin pikkumaisia määräyksiä esimerkiksi pukeutumiseen tai yhteydenpitoon liittyen ja valvoo tarkasti niiden noudattamista. Määräykset ja niiden tulkinta saattavat myös muuttua äkillisesti, mikä pitää kokijan jatkuvasti ylivirittyneessä tilassa. Määräysten rikkomisesta seuraa rangaistus ja kokijan huomio menee kokonaan rangaistusten välttämiseen.

Lue myös: Taloudellisessa väkivallassa on kyse kontrollista

Kaikkivoipaisuuden osoittaminen

Väkivaltaisille parisuhteille on tyypillistä, että kokija on jatkuvan valvonnan kohteena. Mikäli kokijalla on jokin turvalliseksi kokemansa paikka, kuten työpaikka, kirkko tai harrastus, kontrolloiva kumppani pyrkii valloittamaan senkin esimerkiksi pommittamalla kokijaa käynnin aikana puheluin ja tekstiviestein. Lopulta kokija saattaa ryhtyä uskomaan kontrolloivan kumppanin kaikkivoipaisuuteen ja ajatella, ettei mikään ulkopuolinen taho voi häntä auttaa, ei edes poliisi tai oikeuslaitos.

Lue myös: Väkivalta voi olla myös digitaalista

Rangaistuksen ja palkinnon vuorottelu

Väkivallan tekijässä vaikuttaa vuorottelevan kaksi puolta – huomaavainen hurmuri ja rankaiseva julmuri. Väkivaltaisessa käytöksessä on havaittavissa kaava, jossa väkivaltaista purkausta seuraavat anteeksipyynnöt, hyvittelyt, vakuuttelut väkivallan loppumisesta ja kuherruskuukautta muistuttava aika. Tämän jälkeen tunnelma vähitellen kiristyy ja seuraa uusi väkivaltainen purkaus, jonka jälkeen tekijä alkaa taas hyvitellä tekojaan.

Uhkailu ja pelottelu

Kontrolloiva kumppani käyttää fyysistä ylivoimaa ja uhkaavia eleitä vaientamiseen, rikkoo tavaroita, lyö seiniä, ajaa vaarallisen kovaa vauhtia, pitelee asetta kokijalle puhuessaan, uhkaa satuttaa kokijan perheenjäseniä, ystäviä tai lemmikkieläimiä, uhkaa itsensä satuttamisella ja itsemurhalla. Uhkailu herättää kokijassa ahdistusta ja epätoivoa sekä estää häntä lähtemästä väkivaltaisesta suhteesta.

Lue myös: Fyysinen väkivalta - tunnistatko varoitusmerkit?

Nöyryyttäminen

Koska kontrolloiva kumppani tuntee kokijan perin pohjin, hän tuntee myös tämän pelot, heikkoudet ja salaisuudet. Hän käyttää näitä tietojaan keksiessään mahdollisimman loukkaavia tapoja ilmaista, kuinka tyhmä, ruma, ällöttävä ja arvoton hänen kumppaninsa on. Äärimmillään tämä nöyryyttäminen johtaa siihen, että väkivallan tekijä on murtanut kokijan täysin, ja tämä on pakotettu toimimaan omia moraalisia periaatteitaan vastaan tai pettämään läheisensä.

Pakottava kontrolli on henkisen väkivallan äärimmäinen muoto. Jos oma tilanne mietityttää tai haluat keskustella parisuhteestasi, olethan yhteydessä Naisten Linjan palveluihin matalalla kynnyksellä.

Väkivaltaa kokevat naiset tarvitsevat apua

Tiesitkö, että Suomi on EU:n toiseksi turvattomin maa naisille? Lahjoita tai liity jäseneksi ja varmista, että jokainen satutettu saa tarvitsemansa avun.