Seksuaalinen kanssakäyminen ilman suostumusta on väkivallanteko
Seksuaalinen itsemääräämisoikeus tarkoittaa sitä, että jokaisella on oikeus päättää miten, milloin ja kenen kanssa haluaa olla seksuaalisessa kanssakäymisessä. Se on perustavaa laatua oleva ihmisoikeus, joka kuuluu kaikille sukupuoleen, ikään, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muihin seikkoihin katsomatta.
Seksuaaliväkivallaksi määritellään sekä fyysinen väkivallanteko kuten raiskaus tai seksuaalisiin tekoihin pakottaminen että seksuaalinen häirintä, jota voi olla esimerkiksi nimittely, ei-toivottu koskettelu ja huomio, netissä tapahtuva häirintä sekä seksistinen vihapuhe.
Jokaisella on oikeus vapaasti määrätä seksuaalisuudestaan sekä määrittää itse oman koskemattomuutensa rajat, joita muiden tulee kunnioittaa.
Seksi ja seksuaalinen kanssakäyminen perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja osapuolien suostumuksellisuuteen. Seksuaaliväkivallassa tekijä tai tekijät eivät kunnioita kokijan oikeutta omaan seksuaalisuuteen. Mikäli suostumus seksuaaliseen kanssakäymiseen puuttuu, kyseessä on väkivallanteko. Jos suostumus on saatu uhkailemalla tai painostamalla, on sekin väkivaltaa. Väkivalta on vallan väärinkäyttöä ja se aiheuttaa kokijassa pelkoa.
Seksuaalinen itsemääräämisoikeus ei riipu tilanteesta
On tärkeää muistaa, että seksuaalinen itsemääräämisoikeus ei vähene humalassa tai vaikka pukeutumalla paljastaviin vaatteisiin. Jokaisella on oikeus ilmaista sukupuoli- ja seksuaali-identiteettiään pelkäämättä häirintää tai väkivaltaa. Myöskään se, että on aikaisemmin harrastanut seksiä tekijän kanssa, ei anna lupaa painostukseen tai väkivaltaan. Vastuu väkivallasta on aina yksin tekijällä.
Katso video: Cup of Tea
Seksuaalisuutta loukatessa loukataan kokijan koko ihmisyyttä ja minäkuvaa. Kokemukset aiheuttavat syyllisyyttä ja häpeää. Kokija saattaa myös helposti syyttää itseään. Apua ei välttämättä uskalleta heti hakea ja läheisille voi olla hankala kertoa tapahtumista. Seksuaaliväkivalta ja seksuaalinen häirintä ovat määritelty Suomen laissa rikoksiksi.
Seksuaaliväkivallan muotoja
- seksiin tai seksuaalisiin tekoihin painostaminen uhkailemalla, manipuloimalla tai kiristämällä
- ahdistava koskettelu tai ei-toivottu seksuaalinen huomio
- seksuaalisesti vihjailevat eleet ja ilmeet, kommentit ja ehdotukset
- ei-toivotut seksuaalissävytteiset viestit, kuvat ja puhelut
- seksin kuvaaminen tai kuvien julkaisu ilman lupaa
- tirkistely ja itsensäpaljastaminen
- sammuneeseen tai nukkuvaan kajoaminen
- painostaminen sukupuolielinten kosketteluun tai masturbointiin, tai katsomaan, kun väkivallan tekijä tyydyttää itseään
- koskettaminen käsin, suulla tai sukupuolielimellä vastoin tahtoa
- raiskaus eli tunkeutuminen sukupuolielimeen tai peräaukkoon vastoin tahtoa
Lue myös: Mitä seksuaalinen häirintä ja ahdistelu tarkoittavat?
Seksi ilman suostumusta on raiskaus
Seksuaalinen itsemääräämisoikeus on yksi seksuaalioikeuksista, jotka koskevat meitä kaikkia. Siihen liittyy vahvasti suostumus: jokaisella on lupa kieltäytyä teoista, joihin ei halua osallistua. Seksuaalisiin tekoihin tarvitaan aina suostumus.
Raiskaus on teko, jossa uhri ei ole antanut suostumusta sukupuoliyhteyteen. Seksuaalirikoslainsäädäntö muuttui vuoden 2023 alussa. Tärkein muutos koskee juuri suostumusta. Aiemmin raiskauksen määrittelyssä painottui se, oliko teossa käytetty väkivaltaa tai uhkausta tai oliko uhri ollut erityisessä heikkoudentilassa. Uudessa laissa on keskeistä rikoksen uhrin oma tahto. Raiskaus on sukupuoliyhteys sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti.
Suostumus liittyy sekä oikeuksiin että velvollisuuksiin. Paitsi että meillä on oikeus kieltäytyä seksuaalisista teoista, meillä on myös velvollisuus pyytää toisen osapuolen suostumusta ja kunnioittaa hänen itsemääräämisoikeuttaan.
Lue lisää: Seksuaalirikoslaki
Seksuaalinen väkivalta parisuhteessa
Tutkimuksen mukaan nykyisen ja/tai entisen kumppanin tekemää fyysistä ja/tai seksuaaliväkivaltaa on 15-vuotiaana tai sitä vanhempana kokenut peräti 30 prosenttia suomalaisista naisista. Seksuaaliväkivaltaa partnerin tekemänä 15 ikävuoden jälkeen on kokenut 11 prosenttia suomalaisnaisista, kun EU:n keskiarvo on 7 prosenttia.
Parisuhteessa koettua seksuaaliväkivalta on monimuotoista ja sitä voi olla vaikea tunnistaa. Moni ajattelee seksin ja seksuaalisten tekojen kuuluvan automaattisesti parisuhteeseen, vaikka toinen ei olisi halukas. Suuteleminen, halailu tai hyväilykään eivät ole automaattisesti lupauksia seksistä.
Myös parisuhteessa seksuaalisten tekojen tulee aina olla suostumuksellista ja jokaisella on oikeus kieltäytyä seksistä missä tahansa vaiheessa.
Intiimeistä kokemuksista puhuminen sukulaisten tai ystävien kanssa ei välttämättä tunnu luontevalta. Saatetaan kokea, että intiimit asiat ovat parisuhteen yksityisiä asioita, ja kokija voi tuntea valtavasti häpeää tapahtumista. Jos ikävistä kokemuksista jätetään puhumatta, voi seksuaaliväkivalta jäädä tunnistamatta ja avun hakeminen vaikeutua. Kumppanin tekemää seksuaaliväkivaltaa voi olla vaikea myöntää myös siksi, että henkilöön ja suhteeseen liittyy myös positiivisia ajatuksia.
Ristiriita syntyy siitä, kun ihminen, johon luottaa kaikista eniten ja keneltä toivoo turvaa ja huolenpitoa, rikkoo haavoittavalla käytöksellä jatkuvasti kehon rajoja.
Lue myös: Millainen on tasavertainen parisuhde?
Näin haet apua
- Uhkaavassa tilanteessa tai väkivallan kohteeksi joutuessasi, koeta saada lähistöltä apua ja soita 112.
- Jos olet joutunut seksuaaliväkivallan, raiskauksen uhriksi tai ahdistelun kohteeksi, voit ottaa yhteyttä lähimpään Seri-tukikeskukseen. Seri-tukikeskuksia on 25 ympäri Suomea, ja ne auttavat jokaista yli 16-vuotiasta seksuaalista väkivaltaa kohdannutta.
- Seksuaalirikoksen uhrilla on oikeus oikeudenkäyntiavustajaan, jonka palkkion maksaa valtio.
- Jos tarvitset tukea ja neuvontaa, ota yhteyttä Naisten Linjaan.
Lue lisää: Muita auttavia tahoja
Aiheeseen liittyvää sisältöä
Tukea ja neuvontaa
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.