Toimi näin, jos joku kiristää sinua kuvilla
Kuvilla kiristäminen eli "sextortion" on rikollista toimintaa, jossa arkaluontoisella kuva- tai videomateriaalilla kiristetään rahaa tai muuta hyötyä. Sextortionin taustalla ovat usein ammattirikolliset, eli toiminta on järjestäytynyttä ja sitä operoidaan ulkomailta käsin.
Arkaluontoinen materiaali päätyy kiristäjän käsiin yleensä huijauksen tai hakkeroinnin kautta. Näissä tapauksissa tekijä on siis yleensä kohteeksi joutuneelle tuntematon tai kyseessä voi olla niin sanottu catfish-huijaus, jossa tekijä esittää toista ihmistä.
Mistä sextortionin tunnistaa?
- Tekijä uhkaa jakaa arkaluontoista kuva-, video- tai muuta materiaalia esimerkiksi Facebookissa, Youtubessa tai muualla verkossa joko julkisesti tai kohteen tutuille.
- Motiivina on rahan tai muun rahanarvoisen etuuden kiristäminen esim. tili- tai maksusovellussiirtona, bitcoineina tai rahaksi muutettavana etuutena.
- Tekijä saattaa esitellä todistusaineistoa siitä, että hän pystyy toteuttamaan uhkauksensa (esim. kuvakaappaus Facebook-ystävälistasta tai muita yhteystietoja).
1. Kerää todisteita
Ota talteen kuvakaappaukset kaikista viesteistä, erityisesti niistä, joissa uhataan ja kiristetään, sekä tekijän käyttäjätilistä. Tallenna myös kiristäjän kertomat maksutiedot (esim. tilitiedot). Sextortioniin liittyvät toimet usein täyttävät yhden tai useamman rikoksen tunnusmerkistön (esim. kiristys, tietomurto, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen), joten niistä on hyvä kerätä todistusaineistoa mahdollista rikosprosessia varten.
2. Lopeta, estä & ilmianna (”stop, block & report”)
Kiristäjän vaatimuksiin ei kannata suostua eikä hänen kanssaan neuvotella. Kannustamme lopettamaan kaiken kommunikaation kiristäjän kanssa, estämään hänet ja mahdollisuuksien mukaan ilmiantamaan hänet ylläpitäjälle siinä palvelussa, jossa viestienvaihto tapahtui.
Tapahtuneesta on hyvä tehdä aina rikosilmoitus poliisille.
Sextortionin taustalla ovat usein ammattirikolliset. Mikäli olet jo ehtinyt maksaa vaaditun summan ja kiristäjä vaatii lisää, älä enää suostu, vaan estä ja ilmianna hänet. Kiristäjä haluaa pysyä kanssasi yhteydessä, jotta hän voi jatkaa painostusta.
Mikäli vaaditun summan maksaa, kiristäjä usein palaa vaatimaan lisää. Maksaminen ei myöskään takaa sitä, etteikö hän joka tapauksessa levittäisi kuvamateriaalia. Samoin maksamatta jättäminen ei automaattisesti tarkoita, että hän toteuttaisi uhkauksensa.
3. Toimi näin, jos kuviasi levitetään
Toimi kohtien 1 ja 2 ohjeiden mukaan, eli kerää todisteet kuvien levittämisestä (ota kuvakaappaukset ja kirjaa ylös tapahtumat päivämäärineen), ja raportoi ne niiden alustojen ylläpidolle, joilla niitä on levitetty.
Suomessa intiimien kuvien luvaton levittäminen on rikos, joten suosittelemme aina tekemään myös rikosilmoituksen.
Voit seurata mahdollista intiimien kuvien ja videoiden leviämistä Metan ja muiden palvelujen alustoilla (mm. Facebook, Instagram, TikTok) myös tietoturvallisen StopNCII-työkalun avulla, jos olet yli 18-vuotias. Palvelu antaa sinulle tiedon, mikäli joku yrittää ladata palveluun ilmoittamiasi kuvia alustoille, ja sisältö tarkistetaan ja poistetaan alustan ylläpitäjän toimesta.
4. Muista myös nämä asiat
- Huolla tietoturvasi. Katso ohjeemme tietoturvan vahvistamiseen
- Ole myös erityisen tarkka somekontaktiesi ja uusien kontaktipyyntöjen suhteen. Useiden palveluiden asetuksissa voi määritellä sen, voivatko tuntemattomat käyttäjät lähettää sinulle kontaktipyyntöjä tai viestejä ja mitä he voivat profiilissasi nähdä.
- Ota käyttöön Google Alerts Google-tililläsi. Näin saat tiedon, mikäli nimelläsi tai muilla löytyy hakutuloksia.
5. Huolehdi itsestäsi ja hae apua
Pidä huolta hyvinvoinnistasi. Digitaalisen väkivallan ja kiristyksen kohteeksi joutuminen vaikuttaa monin eri tavoin kehoon ja mieleen. Pyri keskittymään sinulle tärkeisiin asioihin, ihmisiin ja harrastuksiin. Hakeudu turvallisten ihmisten luo. Huolehdi perustarpeistasi. Hakeudu tarpeen mukaan terveydenhuoltoon, ota sairaslomaa.
Tilanteesta puhuminen turvallisten ja luotettavien ihmisten kanssa auttaa. Ole yhteydessä Naisten Linjan digitaalisen väkivallan palveluihin tai muihin tukipalveluihin. Rikosprosessiin tukea saat myös Rikosuhripäivystyksestä.
Lue myös: Toimi näin, jos joku uhkaa levittää kuviasi ilman lupaa
Aiheeseen liittyvää sisältöä
Tukea ja neuvontaa
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.