Ohjeita väkivaltaa kokeneelle

Turvasuunnitelma lähisuhteessa väkivaltaa kokeneelle

Turvasuunnitelmassa kartoitetaan tavat, joilla väkivaltaisesta tilanteesta päätään poistumaan ja mietitään, mitä poistumisen jälkeen tehdään.

Tällä sivulla

    Päivitetty viimeksi 21.11.2024, 08:11

    Turvasuunnitelma

    Väkivaltaan johtavia tilanteita voi ennakoida

    Turvallisuuden kannalta tärkeää on väkivaltatilanteen ennakointi. Useimmiten lähisuhdeväkivallan kokija oppii tunnistamaan väkivallan varoitusmerkit ja tekijän toimintamallit väkivaltatilanteissa.

    Jotta oma toiminta väkivallan uhatessa olisi mahdollisimman tehokasta ja turvallista, sitä varten kannattaa tehdä toimintasuunnitelma.

    Turvasuunnitelmaa laatiessa on tärkeää kartoittaa tavat, jolla väkivaltaisesta tilanteesta pääsee poistumaan (liikennevälineet, poistumisreitit ja lähin turvakoti) sekä miettiä, mitä poistumisen jälkeen aikoo tehdä: mitä tavaroita ja asiakirjoja tarvitsee mukaansa, ja ottaako yhteyttä viranomaisiin.

    Seuraavien kohtien avulla voit miettiä omaa turvasuunnitelmaasi ja toimintamalleja mahdollisessa väkivaltatilanteessa.

    Mitä turvasuunnitelma sisältää?

    • Mieti, mikä on nopea ja turvallinen poistumisreitti kotoa. Voiko ikkunoista poistua? Mitä ovea on hyvä käyttää, jos ovia on useampia?

    • Mieti, minne voit paeta, jos kotona ei ole turvallista. Paikka voi olla esimerkiksi jonkun läheisen koti tai turvakoti. Kaikkien Suomen turvakotien yhteystiedot löydät täältä.

    • Mikä on turvallinen huone, johon voit siirtyä ennakoidessasi väkivallan alkavan? On hyvä valita huone, jossa on poistumistie (siis ei ikkunaton vessa tai sauna), ja jossa ei ole teräaseita (keittiö).

    • Väkivallan uhatessa asetu niin, että pääset poistumaan huoneesta helposti, ja sinun ja väkivallan tekijän välissä on esimerkiksi jokin huonekalu.

    • Kehitä itsellesi rutiini, jonka varjolla käyt ulkona myös normaalioloissa. Rutiini voi olla esimerkiksi koiran ulkoiluttaminen, lumityöt, lenkkeily, tupakointi, roskien vienti tai kaupassa käynti. Kun uskot väkivallan alkavan, poistu kotoa.

    • Puhelimen pikavalintaan kannattaa tallentaa hälytyskeskuksen (112) numero ja ladata 112 Suomi -applikaatio, josta on mahdollista tehdä hätäpuhelu ja -paikannus. Uhkaavassa tilanteessa voit aina soittaa hätänumeroon.

    • Voit varautua pakenemaan nopeasti kotoa pakkaamalla valmiiksi laukun, johon laitat auton ja kodin vara-avaimet, rahaa, puhelimen, lääkkeet, hygieniatarvikkeita, tärkeät asiakirjat tai kopiot niistä (henkkarit, reseptit, verkkopankkitunnukset, vakuutusasiakirjat, neuvolakortit, palkkatodistukset jne.) ja vaihtovaatteet (myös lapsille).

    • Mikäli sinulla ei ole valmiina laukkua nopean poistumisen varalle, ota väkivaltatilannetta ennakoidessasi lompakko, avaimet, lääkkeet ja henkilöpaperit lähettyville. Muista kuitenkin, että kaikkein tärkeintä väkivallan uhatessa on oma ja lasten turvallisuus.

    • Jos joudut lähtemään kotoa väkivallan takia, ota lapset mukaasi.

    • Muista että raha tai ajoneuvon puuttuminen ei ole este turvakotiin hakeutumiselle. Voit tilata taksin, ja tarvittaessa saat taksimatkaan tukea turvakodista.

    • Kerro luotettavalle läheiselle tai naapurille tilanteestasi ja siitä, että saatat joutua joskus pakenemaan yllättäen kotoasi. Kysy, voivatko he auttaa sinua tällaisessa tilanteessa. Jos mahdollista, kerro naapureille tilanteestasi, ja pyydä heitä soittamaan yleiseen hätänumeroon tarvittaessa.

    • Jos luulet, ettet voi ottaa lapsia mukaasi paetessasi väkivaltaista tilannetta, kerro heille etukäteen, että saatat joutua lähtemään kotoa yllättäen.

    • Jos et pääse poistumaan väkivaltatilanteesta, suojaa käsillä päätäsi ja vatsan seutua. Kannattaa huutaa apua - väkivallan kohteella ei ole mitään hävettävää.

    Lisää turvaohjeita löydät täältä.

    Muista, että voit aina ottaa yhteyttä oman hyvinvointialueesi sosiaalitoimeen

    Sosiaalipäivystystä järjestetään ympärivuorokautisen kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi.

    Palveluun saa yhteyden ympäri vuorokauden ja kiireellisiä palveluja on saatavissa kaikkina vuorokauden aikoina.

    Sosiaalipäivystyksen apu on asiakkaalle maksutonta. Jokaisella hyvinvointialueella on oma sosiaalipäivystysnumero, johon voi ottaa yhteyttä. Lisätietoja löydät laittamalla Google-hakuun (oma asuinkuntasi) ja "sosiaalipäivystys".

    Esimerkiksi Helsingin sosiaalipäivystyksen numero on 0206 96006.

    Tukea ja neuvontaa

    Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.