Tietoa väkivallasta

Tunnista väkivalta

Kuka tahansa voi jossain elämänsä vaiheessa kokea väkivaltaa. Väkivallalla ei tarkoiteta vain fyysisiä tekoja: se voi olla myös esimerkiksi henkistä tai taloudellista. Yhä enemmän väkivaltaa esiintyy myös verkossa.

Tietoa lähisuhdeväkivallasta

Joka kolmas nainen Suomessa on kokenut parisuhteessa fyysistä väkivaltaa, fyysisen väkivallan uhkaa tai seksuaaliväkivaltaa. Lähisuhteessa tapahtuva väkivalta on harvoin yksittäinen teko, vaan se on yleensä toistuvaa ja muuttuu ajan myötä vakavammaksi.

Näiltä sivuilta löydät tietoa siitä, millaista lähi- ja parisuhdeväkivalta on, ja mitä väkivallan ilmiöön liittyy.

Naisiin kohdistuva väkivalta Suomessa

Suomi on EU:n toiseksi turvattomin maa naisille. Suomessa naisista yli puolet on kokenut fyysistä väkivaltaa, seksuaaliväkivaltaa tai uhkailua. Parisuhteessa väkivaltaa on kokenut joka kolmas. 2010-luvulla Suomessa on kuollut joka vuosi noin 15 naista nykyisen tai entisen kumppanin surmaamana.

Väkivalta ei ole rikos ainoastaan yksittäistä naista kohtaan, vaan se vie pohjaa tasa-arvon kehitykseltä ja koko yhteiskunnan demokratialta.

Nuorten välinen seurusteluväkivalta

Nuorten parisuhteissa tapahtuvaa väkivaltaa kutsutaan seurusteluväkivallaksi. Seurusteluväkivallassa on samoja piirteitä kuin aikuisten parisuhdeväkivallassa, mutta se on luonteeltaan myös erilaista kuin aikuisten välinen parisuhdeväkivalta.

Väkivallan kokemukset ensimmäisissä seurustelusuhteissa voivat olla hyvin haavoittavia, sillä nuori vasta opettelee parisuhdetaitoja, eikä aina tiedä, mitkä asiat kuuluvat tasavertaiseen parisuhteeseen.

Tukea ja neuvontaa

Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.