Lähisuhdeväkivalta on yleistä, mutta jää usein piiloon
Lähisuhdeväkivalta on väkivaltaa, jossa tekijä ja väkivallan kokija ovat keskenään läheisessä suhteessa - nykyisiä tai entisiä kumppaneita, lähisukulaisia tai muuten läheisiä toisilleen. Lähisuhdeväkivalta on Suomessa yleistä, mutta jää usein piiloon.
Lähisuhdeväkivalta kattaa monia tilanteita, joissa väkivalta tapahtuu perheen sisällä tai parisuhteessa. Siksi käsitteet perheväkivalta ja parisuhdeväkivalta liittyvät läheisesti toisiinsa.
Parisuhdeväkivalta tarkoittaa väkivaltaa nykyisessä tai entisessä parisuhteessa. Perheväkivalta voi kohdistua myös muihin perheenjäseniin, kuten lapsiin tai vanhuksiin. Lähisuhdeväkivalta on kattotermi näille kaikille.
Lähisuhdeväkivalta voi koskettaa ketä tahansa meistä, eikä se katso ikää, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, kulttuuria tai taloudellista asemaa.
Lähisuhdeväkivallan yleisiä muotoja ovat parisuhdeväkivalta, perheväkivalta ja seurusteluväkivalta.
Lue lisää: Naisiin kohdistuva väkivalta Suomessa
Mitä parisuhdeväkivalta on?
Parisuhdeväkivalta on lähisuhdeväkivallan yleisin muoto. Parisuhdeväkivalta tarkoittaa läheisessä parisuhteessa tapahtuvaa väkivaltaa eli seurustelukumppanin tai nykyisen tai entisen puolison tekemää väkivaltaa. Siihen liittyy yleensä vallankäyttöä, jonka avulla väkivaltainen kumppani pyrkii hallitsemaan ja kontrolloimaan toista. Parisuhdeväkivalta on harvoin yksittäinen teko, sen sijaan se on toistuvaa. Väkivaltaa voi alkaa hiljalleen, ja usein se pahenee ajan kuluessa.
Lue lisää: Väkivaltaisen parisuhteen varoitusmerkit
Mitä perheväkivalta on?
Perheväkivalta tarkoittaa perheen sisällä tapahtuvaa väkivaltaa, jossa perheenjäsen, kuten vanhempi tai sisarus, kohdistaa toiseen perheenjäseneen väkivaltaa. Vaikka suora väkivalta kohdistuisi vain yhteen perheenjäseneen, se altistaa aina kaikki perheeseen kuuluvat väkivallalle ja sen seurauksille. Perheväkivalta on yksi lähisuhdeväkivallan keskeisistä muodoista.
Mitä seurusteluväkivalta on?
Seurusteluväkivalta on nuorten parisuhteessa tapahtuvaa väkivaltaa. Seurusteluväkivallassa on samoja piirteitä kuin aikuisten parisuhdeväkivallassa, mutta se on luonteeltaan myös erilaista kuin aikuisten välinen parisuhdeväkivalta. Erityisen eron tekee se, että nuorella on vielä keskeneräiset emotionaaliset ja kognitiiviset taidot.
Lue lisää: Millaista on nuorten välinen seurusteluväkivalta?
Lähisuhdeväkivallan muodot
Lähisuhdeväkivaltaa on monenlaista, ja väkivallan kokijaan kohdistuu usein erilaisia väkivallan tekoja, esimerkiksi
- Henkistä väkivaltaa, kuten alistamista, kontrollointia tai eron jälkeistä vainoamista. Tekijä saattaa myös uhata satuttaa itseään tai muita perheenjäseniä.
- Fyysistä väkivaltaa: esimerkiksi lyömistä, tönimistä tai kuristamista.
- Taloudellista lähisuhdeväkivaltaa, jossa väkivallan kokijan rahankäyttöä tai työntekoa rajoitetaan tai häntä käytetään taloudellisesti hyväksi.
- Seksuaaliväkivaltaa, mukaan luettuna raiskaus ja painostaminen seksuaalisiin tekoihin sekä kaikki toisen seksuaalisen koskemattomuuden tai itsemääräämisoikeuden tahalliset loukkaukset.
- Digitaalista väkivaltaa, joka tarkoittaa teknologian välityksellä, verkossa tai somessa tehtyä väkivaltaa. Se voi olla esimerkiksi toisen sosiaalisen median kontrollointia tai älylaitteiden vakoilua.
Sekä parisuhdeväkivalta että perheväkivalta voivat sisältää useita näistä väkivallan muodoista samanaikaisesti.
Lue lisää: Väkivallan muodot
Lähisuhdeväkivalta haavoittaa
Lähisuhdeväkivallalla voi olla vakavia fyysisiä seurauksia, kuten murtumat, mustelmat sekä psyykkisiä seurauksia, kuten masennus, ahdistus sekä traumaperäinen stressihäiriö.
Lähisuhdeväkivalta on erityisen haavoittavaa psyykkisesti, koska se tapahtuu intiimissä ihmissuhteessa ja sen tekijänä toimii rakas ja luotettu ihminen. Väkivalta on myös usein jaksottaista niin, että arjessa vaihtelevat hyvät hetket ja väkivaltaiset hetket.
Halu uskoa läheisen muuttumiseen on usein luja ja väkivallan tekijä saattaa hyvitellä väkivallan tekoja kauniilla eleillä.
On myös tyypillistä, että tekijä syyttää väkivallan kokijaa väkivallasta tai pyrkii eristämään häntä, mikä vaikeuttaa avun hakemista. Usein myös väkivallan kokijan tuntema häpeä, syyllisyys ja pelko estävät hakemasta apua tai kertomasta väkivallasta ulkopuolisille.
Lue myös: Väkivallan vaikutukset
Apua on tarjolla
On tärkeää muistaa, että vastuu väkivallasta on aina tekijällä. Väkivallasta on mahdollista selviytyä, ja monenlaista apua on tarjolla.
Jos olet kokenut lähisuhdeväkivaltaa, parisuhdeväkivaltaa tai perheväkivaltaa, ota rohkeasti yhteyttä. Et ole yksin.
Naisten Linja tarjoaa apua kaikenikäisille väkivaltaa kokeneille tai väkivallasta huolestuneille naisille ja tytöille, itsemäärittelyä kunnioittaen. Yhteyttä voi ottaa myös silloin, jos olet huolissasi läheisestäsi.
Aiheeseen liittyvää sisältöä
Tukea ja neuvontaa
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.