Siirry sisältöön
Naisten Linja

Naisten puolella.
Väkivaltaa vastaan.

Tasavertaisessa parisuhteessa riitely ja mustasukkaisuus eivät herätä pelkoa tai rajoita kummankaan osapuolen elämää. Kumppanit ovat keskenään tasavertaisia ja pystyvät neuvottelemaan mm. rahasta, kotitöistä, lastenhoidosta, seksistä jne. Vaikka toisella osapuolella olisi enemmän valtaa yhdellä osa-alueella, kaiken kaikkiaan valta kuitenkin jakautuu suhteen sisällä tasaisesti.

Väkivaltaisessa parisuhteessa näin ei ole. Valta on korostetusti toisella osapuolella ja hän käyttää väkivaltaa, uhkailua ja pakottavaa kontrollia sen säilyttämiseksi.

Tasavertaisen parisuhteen 10 kohtaa

1. Sopiva tahti

Sinä ja kumppanisi etenette suhteessanne tahdilla, joka sopii molemmille. Usein tuoreessa parisuhteessa tuntuu siltä, että kumppanin kanssa haluaa viettää kaiken mahdollisen ajan. Se on usein aivan tavallista. On kuitenkin tärkeää, ettei parisuhde tunnu epätasapainoiselta tai kiirehdityltä. Hyvässä suhteessa kukaan ei painosta seksiin, vakiintumaan, muuttamaan yhteen, tapaamaan kumppanin perhettä tai ystäviä, naimisiin tai saamaan lapsia. On tärkeää, että tällaisista asioista saa päättää itse ja että ratkaisut tehdään yhdessä kumppanin kanssa.

2. Molemminpuolinen luottamus

Suhteen osapuolet voivat viettää aikaa muiden ihmisten kanssa ja tehdä asioita myös ilman toisiaan. Luotatte siihen, ettei toinen petä toista muiden kanssa ja kunnioitatte toistenne yksityisyyttä netissä: se, kenen kanssa esimerkiksi viestittelet somessa, ei kuulu muille. Sinun ei tarvitse tehdä töitä “ansaitaksesi” kumppanisi luottamusta tai todistella syyttömyyttäsi esimerkiksi näyttämällä viestejä, jakamalla salasanoja tai tekemällä tiliä menemisistäsi.

Lue myös: Väkivalta voi olla myös digitaalista

3. Rehellisyys parisuhteessa

Voit olla rehellinen ja avoin kumppaniasi kohtaan. On tärkeää voida keskustella yhdessä kummankin toiveista ja arvoista. Hyvässä suhteessa kumppanille voi puhua vaikeistakin asioista ilman pelkoa toisen reaktiosta tai siitä, että tulee mitätöidyksi. Kumppanisi ei välttämättä ole samaa mieltä, tai halua aina samoja asioita, mutta kunnioittava kumppani osaa ilmaista mielipiteensä ja tunteensa toisen tunteet huomioon ottaen.

4. Oikeus omaan itsenäisyyteen

Tasavertaisessa parisuhteessa molemmilla on oikeus omaan itsenäisyyteen, eli aikaa ja vapautta toteuttaa sitä, mikä itselle on tärkeää ja merkityksellistä elämässä. Hyvässä parisuhteessa kumppani tukee toisen ihmissuhteita ja sitä, että kummallakin on elämää parisuhteen ulkopuolella. Luottavaisen ja rakastavan kumppanin ei tarvitse tietää ihan kaikkea ja jokaista yksityiskohtaa toisesta. Toisen ei tarvitse jatkuvasti tietää, missä liikut tai kenen kanssa olet keskustellut.

Lue myös: Näistä merkeistä tunnistat vainoamisen

5. Kunnioitus toista kohtaan

Kunnioittava kumppani parisuhteessa arvostaa uskomuksiasi, mielipiteitäsi ja sitä, kuka olet. Hän kehuu sinua, tukee työtäsi kohti unelmiasi, puolustaa sinua, eikä yritä painostaa sinua ylittämään rajojasi tai tekemään arvojesi vastaisia valintoja. Kunnioittavassa suhteessa ei tarvitse pelätä sen seurauksia, että pitää kiinni omista rajoistaan esimerkiksi kieltäytymällä jostakin.

6. Tasa-arvoinen suhde

Sinulla ja kumppanillasi on yhtäläinen oikeus ilmaista mielipiteenne ja molemmat tekevät töitä suhteenne eteen. Tasa-arvoisessa suhteessa esimerkiksi taloudesta sovitaan yhdessä, vaikka toinen tienaisi toista enemmän. Vähemmän rahaa ansaitseva ei joudu kompensoimaan vajetta esimerkiksi tekemällä enemmän kotitöitä, vaan yhteiset menot jaetaan tilanteen mukaan, oikeudenmukaisesti ja yhteisymmärryksessä.

Lue myös: Tunnistatko taloudellisen väkivallan merkit?

Tasa-arvoinen suhde tarkoittaa sitä, että kumpikin kokee tulleensa kuulluksi ja kummallakin on tunne siitä, että voi myös olla halutessaan eri mieltä. Päätökset yhteisistä asioista tehdään yhdessä.

Tasa-arvoisessa suhteessa kumpikin osapuoli on valmis tekemään kompromisseja, mutta kunnioittaen omia ja toisen rajoja. Toisen puolesta joustaminen tarkoittaa sitä, että haluaa aidosti tehdä myönnytyksen jossakin sellaisessa asiassa, joka on toiselle sillä hetkellä tärkeä ja joka ei kuitenkaan ole ristiriidassa omien arvojen tai hyvinvoinnin kanssa.

7. Myötätunto ja välittäminen

Välität kumppanisi hyvinvoinnista ja haluat edistää sitä. Tiedät, että hän ajattelee samoin ja on yhtälailla sinun tukenasi. Hyvässä parisuhteessa kumppanisi ymmärtää, kun sinulla on vaikeaa ja auttaa sinua silloin, kun tarvitset apua. Myötätuntoinen välittäminen on suhteessanne vastavuoroista ja kumpikin voi luottaa toiseen vaikealla hetkellä.

8. Vastuun kantaminen

Sinä ja kumppanisi olette kumpikin vastuussa sanoistanne ja teoistanne. Toisen sanomiset tai tekemiset eivät oikeuta loukkaamaan tai vahingoittamaan. Vältätte kumpikin syyllistämästä toisianne ja otatte vastuun, kun olette tehneet virheen. Hyvän suhteen peruspilari on aito anteeksipyyntö silloin, kun siihen on aihetta. On myös tärkeää, ettei omaa pahaa oloa pureta toiseen, vaan suhdetta kohdellaan tärkeänä, yhteisenä voimavarana, jota halutaan rakentaa positiiviseen suuntaan.

9. Lojaalius toista kohtaan

Kumppanisi on luotettava ja sinä tiedät hänen olevan sinun puolellasi. Tarpeen tullen kumppanisi puolustaa sinua, eikä asetu sinua vastaan. Sinulla ei ole tarvetta testata kumppanisi lojaaliutta, vaan voit luottaa siihen. Joskus perustelemme epäluotettavuuttamme sanomalla, että jokaisella on oikeus virheisiin, eikä kukaan ole täydellinen. Jatkuva luottamuksen pettäminen ei kuitenkaan kuulu hyvään parisuhteeseen.

10. Turvallinen keskusteluilmapiiri

Merkki hyvästä ja tasapainoisesta suhteesta on, jos voit puhua kumppanillesi mistä tahansa - niin hyvistä kuin ikävistä asioista. Sinulla on tunne, ettei sinua mitätöidä tai tuomita mielipiteidesi tai sanojesi vuoksi, eikä sinun tarvitse pelätä kumppanin reaktioita. Voit keskustella turvallisesti omista rajoistasi ja siitä, mitkä asiat tuntuvat sinusta hyvältä ja mitkä asiat taas eivät. Tällaisia rajoja voivat olla esimerkiksi yksityisyytesi rajat tai omat digitaaliset rajasi.

Lue myös: Henkinen väkivalta - Tunnistatko yleisimmät merkit?

Heräsikö sinulla huoli siitä, etteivät nämä asiat toteudu läheisessä ihmissuhteessasi?

Jos suhteesi tilanne mietityttää, on silloin hyvä keskustella esimerkiksi luotettavan ystävän kanssa tai ottaa yhteyttä Naisten Linjalle. Jo huoli riittää yhteydenottoon. Tasavertaisuuden puute lähisuhteessa voi olla väkivallan varoitusmerkki.

Voit ottaa yhteyttä Naisten Linjaan tavalla, joka sopii sinulle parhaiten. Palvelumme ovat suunnattu väkivaltaa kokeneille ja väkivallasta huolestuneille naisille ja tytöille, itsemäärittelyä kunnioittaen, sekä heidän läheisilleen. Yhteydenotot ovat luottamuksellisia, anonyymeja ja maksuttomia.