Väkivallan vaikutukset

Väkivallan vaikutus lapsiin

Lähisuhdeväkivalta, sen uhka ja sille altistuminen vaikuttavat lapsen kasvuun ja kehitykseen haitallisesti, moninaisesti ja pitkäkestoisesti.

Tällä sivulla

    Päivitetty viimeksi 25.11.2024, 12:11

    Väkivallan vaikutukset lapsiin

    Väkivallalle altistuminen vertautuu henkiseen väkivaltaan

    Vaikka väkivalta ei kohdistuisikaan suoraan lapseen, voi lapsi kuulla, kokea tai muulla tavoin aistia kodissa tapahtuvaa väkivaltaa. Jo aikuisten väliselle väkivallalle altistuminen on erittäin haitallista lapselle, ja se on myös henkisen väkivallan muoto.

    Lapset ovat väkivaltatilanteissa aina erityisen haavoittuvassa asemassa, koska heillä on vain vähän vähän voimavaroja ja työkaluja käsitellä näkemäänsä ja kokemaansa.

    Lapset voivat joutua todistamaan väkivaltatilanteita myös ilman, että vanhemmat tietävät.

    Lapsuuden traumaattiset muistot eivät välttämättä unohdu aikuisuudessakaan.

    Väkivalta vaarantaa tasapainoisen kehityksen

    Lapset reagoivat väkivaltaan, väkivallan uhkaan ja väkivallalle altistumiseen yksilöllisesti riippuen iästä, temperamentista, läheisverkostosta ja muista tekijöistä. Väkivallan tai sille altistumisen vaikutukset voivat olla psyykkisiä, emotionaalisia, fyysisiä, kognitiivisia ja sosiaalisia.

    Väkivalta voi merkittävästi vaikeuttaa lapsen tasapainoista kehitystä. Lapsi saattaa myös oppia ratkaisemaan ristiriitoja väkivallan keinoin. Pahimmillaan väkivalta voi altistaa ylisukupolvisuuden riskille – omalle väkivaltaiselle käytökselle tai väkivaltaiselle suhteelle aikuisena.

    Väkivalta vahingoittaa perusturvallisuutta

    Jo pienet lapset pystyvät herkästi aistimaan väkivallan aiheuttaman ilmapiirin tunnetasolla, vaikka he eivät ymmärtäisi väkivaltaa tietoisesti. Vaikka väkivalta ei suoraan kohdistuisi lapsiin, se vahingoittaa heitä ja heidän perusturvallisuuden tunnettaan.

    Tutkimusten mukaan äidin kokema lähisuhdeväkivalta voi heikentää varhaista vuorovaikutusta ja kiintymyssuhteen kehittymistä lapsen kanssa, ja vaarantaa turvallisen kiintymyssuhteen muodostumisen.

    Lähisuhdeväkivallan seuraukset voivat vaikuttaa äidin kykyyn olla emotionaalisesti läsnä ja vastata lapsensa tarpeisiin, mikä on keskeistä turvallisen kiintymyssuhteen rakentumiselle.

    Lapset reagoivat kuin aikuiset

    Tutkimusten mukaan väkivaltaa kokevat ja sille altistuvat lapset kärsivät samanlaisista väkivallan seurauksista kuin väkivallan kohteeksi joutuvat aikuiset. Heillä voi esiintyä kipuja, kuten vatsa- ja pääkipuja sekä ilmetä oppimisvaikeuksia, käyttäytymishäiriöitä, masennusta ja aggressiivisuutta.

    Perheissä, joissa esiintyy väkivaltaa, lapset kärsivät yli satakertaisesta kortisolitasosta, kohonneesta verenpaineesta, ahdistuneisuudesta, traumaperäisestä stressihäiriöstä, tulehdustaudeista.

    Väkivalta voi aiheuttaa masennusta, ahdistusta ja voimakasta turvattomuuden tunnetta. Väkivallan kokeminen voi näkyä esimerkiksi lapsen käyttäytymisongelmina, aggressiivisuutena tai itsetuhoisena käytöksenä. Myös koulusuoriutumisen, keskittymisen ja oppimisen vaikeudet ovat yleisiä oireita.

    Lapsi väkivallan välineenä

    Väkivaltainen vanhempi voi käyttää lapsia väkivallan välineinä, esimerkiksi tiedonlähteenä vainon yhteydessä tai henkisen väkivallan välineenä aiheuttamaan huolta ja pelkoa.

    Väkivaltainen vanhempi voi pitkittää tahallisesti eroprosessia ja huoltajuuskysymyksiä tai tehdä aiheettomia lastensuojeluilmoituksia tai rikosilmoituksia. Lasten käyttäminen väkivallan välineenä on erittäin haitallista lapselle.

    Väkivaltaisessa perheessä lapset oppivat käyttäytymään varoen ja ärsyttämättä. Monet yrittävät kaikin tavoin suojella väkivallan kokijaa ja ottavat liikaa vastuuta kantaakseen liian nuorina. He saavat toistuvasti kuulla kuinka väkivallan tekijä alistaa ja nöyryyttää kokijaa. Lapset tuntevat herkästi voimattomuutta ja riittämättömyyttä. He voivat myös tuntea syyllisyyttä siitä, että kaikesta huolimatta rakastavat väkivallan tekijää.

    Aikuisten tehtävä on suojella lapsia

    Aikuisten ja yhteiskunnan tehtävä on suojella lapsia. Väkivaltaa kokeneiden ja väkivallalle altistuneiden lasten oikeuksiin vaikuttaa merkittävästi se, miten lapsiin kohdistuva väkivalta tunnistetaan, ja miten siihen suhtaudutaan esimerkiksi lainsäädännössä.

    Ruotsissa lapsen altistaminen väkivallalle on kriminalisoitu eli lain mukaan lapsi, joka todistaa lähisuhdeväkivaltaa, on rikosoikeudellisesti rikoksen uhrin asemassa. Lapsen väkivallalle altistumisesta voidaan tehdä rikosilmoitus, jonka voi tehdä esimerkiksi lapsi itse.

    Vuonna 2024 hyväksytty EU:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen direktiivi edellyttää myös Suomea vahvistamaan väkivaltaa kokeneen tai sille altistuneen lasten asemaa rikoksen uhrina, suojaamaan lapsen turvallisuutta ja varmistamaan oikeuden lapsille soveltuviin tukipalveluihin.

    Tukea ja neuvontaa

    Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.