Seksuaalinen häirintä voi olla sanallista, sanatonta tai fyysistä
Seksuaalinen huomio muuttuu häirinnäksi silloin, kun huomion kohde ei pidä siitä tai sitä jatketaan, vaikka hän ilmaisisi sen olevan epämiellyttävää. Häirintää voi tapahtua ympäristöstä riippumatta, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
Seksuaalinen häirintä voi olla sanallista, sanatonta tai fyysistä. Seksuaaliseen häirintään liittyy usein halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. Se voi olla suoraa tai tapahtua esimerkiksi vitsin varjolla.
Seksuaalinen häirintä on tasa-arvolaissa määriteltyä syrjintää. Tasa-arvobarometrin 2017 mukaan naisista 38 prosenttia ja miehistä 17 prosenttia oli kokenut seksuaalista häirintää edellisen kahden vuoden aikana.
Naiset kokivat seksuaalista häirintää pääasiassa miesten taholta, miehet puolestaan sekä naisten että miesten taholta.
Nuori ikä ja vähemmistötausta merkittäviä riskitekijöitä
Alle 35-vuotiaista naisista yli puolet on kokenut seksuaalista häirintää. Nuori ikä ja vähemmistöön kuuluminen lisäävät merkittävästi riskiä joutua seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun kohteeksi.
Vuoden 2021 Kouluterveyskyselyn mukaan 8. ja 9.-luokkalaisista tytöistä lähes puolet ja pojista noin joka kymmenes oli kokenut häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua viimeisen vuoden aikana. Kokemukset olivat muita yleisempiä ulkomaalaistaustaisilla, seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla sekä toimintarajoitteisilla.
Yleisimpiä naisten kokemia seksuaalisen häirinnän muotoja ovat kaksimieliset vitsit ja härskit puheet, asiattomat vartaloon tai seksuaalisuuteen kohdistuvat huomautukset, fyysinen lähentely ja seksin ehdottaminen epäasiallisessa yhteydessä. Kansallisen rikosuhritutkimuksen mukaan naiset kohtaavat miehiä useammin häirintää myös verkossa.
Lue myös: Mitä on digitaalinen väkivalta?
Seksuaalisen häirinnän muotoja
- kaksimieliset vitsit ja härskit puheet
- asiattomat vartaloon tai seksuaalisuuteen kohdistuvat huomautukset
- seksuaalissävytteinen ehdottelu tai vaatiminen
- seksistinen vihapuhe, kuten ulkonäköön tai seksuaalisuuteen liittyvät uhkaavat kommentit
- seksuaalisesti värittyneet viestit tai puhelinsoitot
- seksin ehdottaminen epäasiallisessa yhteydessä
- fyysinen lähentely
Lue myös: Seksuaalinen väkivalta
Seksuaalinen ahdistelu
Seksuaalinen ahdistelu on seksuaalista häirintää sisältävä rikos. Se tarkoittaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavaa tekoa. Se voi olla fyysinen tai sellaiseen rinnastuva sanallinen tai muu teko.
Sanallista seksuaalista ahdistelua on häirintä, jonka voi tulkita vastaavan vakavuudeltaan fyysistä seksuaalista koskettelua. Merkitystä on myös sillä, mitä sanotaan, missä tilanteessa ja millainen on osapuolten välinen suhde.
Seksuaalinen ahdistelu on ollut rikos vuodesta 2014 alkaen. Seksuaalirikoslaki uudistui 2023, minkä myötä seksuaalinen ahdistelu voi olla myös viestin tai kuvan lähettämistä tai esittämistä, kuvan ottamista tai itsensä paljastamista.
Lue myös: Kuviin liittyvä väkivalta
Seksistinen vihapuhe
Seksistinen vihapuhe on häirintää, ja se on myös rikos. Seksistinen vihapuhe tarkoittaa loukkaavaa puhetta tai ilmaisua, joka levittää, lietsoo tai oikeuttaa vihaa sukupuolen perusteella. Se kumpuaa yhteiskunnan valtarakenteista ja tuottaa epätasa-arvoa sukupuolten välille, ja kohdistuu pääasiassa tyttöihin ja naisiin.
Seksistinen vihapuhe rajoittaa kohteensa sananvapautta, ja sen tarkoitus on nöyryyttää ja vähätellä toisen mielipiteitä ja taitoja sekä saada tämä tuntemaan pelkoa ja haavoittuvuutta.
Aiheeseen liittyvää sisältöä
Tukea ja neuvontaa
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.