Siirry sisältöön
Naisten Linja

Naisten puolella.
Väkivaltaa vastaan.

Kuvien levittäminen ilman lupaa

Mitä tehdä, kun joku uhkaa levittää sinusta intiimejä kuvia?

Näissä tilanteissa tekijä on useimmiten tuttu, joko nykyinen tai entinen seurustelukumppani, mutta voi olla joku muukin. Tekijä saattaa kiristää tai painostaa tekemään jotain hyväkseen tai esimerkiksi yrittää estää suhteen tai yhteydenpidon katkaisemisen.

Lue myös: Mitä on kuviin liittyvä väkivalta?

Toimi näin, jos joku uhkaa levittää kuviasi ilman lupaa

1. Rauhoita itsesi, älä panikoi

Akuutissa kriisitilanteessa uhkauksen saatuaan saattaa helposti mennä paniikkitilaan, jolloin on vaikeaa toimia rationaalisesti. Ensimmäisenä pyri siis rauhoittamaan itsesi, jotta kykenet harkitsemaan tilannetta. Hengitä syvään ja juo lasi kylmää vettä. Kylmän juominen rauhoittaa hermoston ylivireystilaa. Soita ystävälle, auttavaan puhelimeen tai varaa aika Naisten Linjan digitaalisen väkivallan asiantuntijalle.

2. Kerää todistusaineistoa

Intiimikuvien levittäminen ilman toisen lupaa on rikos. Ota talteen kuvakaappaukset kaikista uhkauksista ja muusta väkivaltaisesta toiminnasta. Ensireaktiona voi olla halu poistaa kaikki käyty keskustelu ja sisältö, mutta suosittelemme ottamaan ensin kuvakaappaukset mahdollista rikosprosessia varten ja säilyttämään ne turvallisessa paikassa.

Kuvakaappaukseen kannattaa sisällyttää koko keskustelu niin, että siinä näkyy myös uhkaajasta mahdollisimman paljon informaatiota. Ota kuvakaappaus myös uhkaajan profiilista ja yhteystiedoista. Mikäli uhkaus tulee sähköpostilla, ota kuvakaappaus sähköpostin siitä näkymästä, missä näkyy lähettäjän ip-osoite.

3. Lopeta, estä & ilmianna (”stop, block & report”)

Suosittelemme lopettamaan kaiken yhteydenpidon uhkaajan kanssa, estämään hänet ja ilmiantamaan hänet sen sivuston ylläpidolle, jossa uhkaus on tapahtunut. Suosittelemme myös tekemään tapahtuneesta rikosilmoituksen. Mikäli asut tekijän kanssa samassa taloudessa tai hänellä on pääsy kotiisi, on ennen toimenpiteisiin ryhtymistä tärkeää varmistaa, että olet fyysisesti turvassa. Tämä on tarpeellista siksi, että joskus väkivalta voi eskaloitua, kun väkivallan kokija rajaa sitä. Tärkeitä turvaohjeita löydät täältä.

Yleensä uhkaajan tavoitteena on saada uhkauksen kohde toimimaan haluamallaan tavalla, kuten tekemään palveluksia tai jatkamaan suhdetta tai yhteydenpitoa kanssaan. Näin toimiminen ei kuitenkaan takaa sitä, etteikö hän jatkaisi toimintaansa tai levittäisi kuvia joka tapauksessa nyt tai myöhemmin. Yhteydenpidon jatkaminen yleensä pitää yllä myös pelkoa ja ahdistusta kuvien leviämisestä eikä anna tilaa toipumiselle.

4. Mitä tehdä jos kuvia levitetään?

Toimi kohtien 1 ja 2 ohjeiden mukaan, eli kerää todisteet kuvien levittämisestä (ota kuvakaappaukset ja kirjaa ylös tapahtumat päivämäärineen) ja raportoi ne niiden alustojen ylläpidolle, joilla niitä on levitetty. Suomessa intiimien kuvien luvaton levittäminen on rikos, joten suosittelemme aina tekemään myös rikosilmoituksen.

Voit seurata mahdollista intiimien kuvien ja videoiden leviämistä Metan ja muiden palvelujen alustoilla (mm. Facebook, Instagram, TikTok) myös tietoturvallisen StopNCII-työkalun avulla, jos olet yli 18-vuotias. Palvelu antaa sinulle tiedon, mikäli joku yrittää ladata palveluun ilmoittamiasi kuvia alustoille, ja sisältö tarkistetaan ja poistetaan alustan ylläpitäjän toimesta.

5. Muista myös nämä asiat

Huolla tietoturvasi. Katso ohjeita tietoturvan vahvistamiseen Naisten Linjan sivuilta. Ota käyttöön Google Alerts Google-tililläsi. Näin saat tiedon, mikäli nimelläsi löytyy hakutuloksia verkosta.

Huolehdi itsestäsi ja hae apua. Digitaalisen väkivallan kohteeksi joutuminen vaikuttaa monin eri tavoin kehoon ja mieleen. Ole yhteydessä Naisten Linjan digitaalisen väkivallan palveluihin tai muihin tukipalveluihin. Rikosprosessiin tukea saat myös Rikosuhripäivystyksestä.

Lue myös: Mitä tehdä, kun tuntematon kiristää sinua intiimikuvilla?

Jos kaipaat tukea tilanteeseesi, olethan yhteydessä digitaalisen väkivallan palveluihin.