Väkivallasta toipuminen on mahdollista
Väkivallan kokemuksen jälkeen todellisuus voi tuntua hyvin erilaiselta kuin ennen sitä. Väkivalta vaikuttaa kokijan minäkuvaan ja siihen, miten hän kokee ympäröivän maailman.
Väkivallan seuraukset ovat kokonaisvaltaisia ja ne ulottuvat monille elämän osa-alueille, kuten esimerkiksi henkiseen hyvinvointiin, itseluottamukseen, toimintakykyyn, fyysiseen terveyteen, turvallisuuden tunteeseen ja sosiaalisiin suhteisiin.
Keho ja mieli pyrkivät luonnollisin keinoin puolustautumaan ja reagoimaan epäluonnolliseen tilanteeseen.
Väkivalta altistaa traumaperäiselle stressihäiriölle
Väkivallan kokemisen seuraukset ovat verrattavissa pitkäaikaisen stressin aiheuttamiin seurauksiin. Vakavalle väkivallalle altistumisen tyypillinen seuraus on post-traumaattinen stressioireyhtymä (PTSD) ja dissosiaatiohäiriöt.
Traumaperäinen stressihäiriö on traumaattisten kokemusten jälkeen kehittyvä pitkittynyt tai viivästynyt reaktio tapahtuneeseen. Pitkään senkin jälkeen, kun traumaattiset kokemukset ovat päättyneet, traumakokemus voi aktivoitua uudelleen pienistäkin vaaraa muistuttavista merkeistä. Merkit laukaisevat kehossa stressitilan.
Lue lisää: Väkivallan aiheuttama kriisireaktio ja kriisin vaiheet
Toipuminen vaatii salaisuuden jakamista
Toipumisen kannalta on tärkeää, että väkivalta tunnistetaan ja sanallistetaan. Monia auttaa omien kokemusten jakaminen turvallisessa ympäristössä, jossa kuunnellaan ja uskotaan, väkivaltaa ei vähätellä eikä syitä väkivaltaan etsitä väkivaltaa kokeneesta ihmisestä.
Uskominen on ensisijaisen tärkeää, koska väkivallan tekijä on yleensä pyrkinyt vaikuttamaan kokijan siitä, ettei hänen kokemuksensa tai tunteensa ole todellisia eikä niillä ole merkitystä.
Toipuminen vaatii, että väkivaltaa kokenut alkaa luottamaan omaan käsitykseensä tapahtumista ja ymmärtää, että häntä kohtaan on toimittu väärin.
Lue myös: Vertaistuki auttaa käsittelemään väkivaltakokemuksia
Millaista tukea voit hakea?
Useille avun pyytäminen ystävältä tai sukulaiselta on ensimmäinen askel toipumisessa. Puhuminen tai kirjoittaminen luotettavan ihmisen kanssa mahdollistaa väkivallan kokijalle kokemusten jäsentämistä ja auttaa toipumisprosessissa. Kokijalla voi omassa lähipiirissä olla luotettava henkilö, jonka kanssa voi keskustella kipeistäkin kokemuksista luottamuksella, tulematta väheksytyksi tai torjutuksi.
Joskus myös ulkopuolisen, ammattitahon tai vertaisen kanssa keskustelu auttaa eteenpäin. Väkivallasta ei kenenkään tarvitse selvitä yksin, vaan tukea on saatavilla.
Monille on merkittävää saada tietoa ja tukea vertaisista, eli siitä että muillakin on samankaltaisia kokemuksia. Vertaistukea voi hakea esimerkiksi järjestöistä.
Olemme Naisten Linjalla tehneet pitkään töitä väkivaltaa kokeneiden toipumisen tukena. Meillä on tarjoaa erilaisia palveluita, joista voi valita itselle sopivimman. Järjestämme myös ammattilaisten ohjaamia vertaistukiryhmiä.
Lue myös: Naisten Linjan vertaistukiryhmät väkivaltaa kokeneelle
Apua lääkäriltä
Useat saattavat hakeutua lääkärin vastaanotolla väkivallan aiheuttamien oireiden takia, kuten työuupumuksen, masennuksen tai unihäiriöiden, kuitenkaan kertomatta tai hahmottamatta oireiden todellista syytä. Väkivallasta kertominen saattaa myös jäädä, jos kohtaamisesta puuttuu empatia. Jokaisella väkivaltaa kokeneella on oikeus hyvään ja ammattitaitoiseen hoitoon. Kokija on oman tilanteensa paras asiantuntija ja lääkärin tulisi puolestaan olla terveyden asiantuntija siinä, kuinka monin eri tavoin väkivalta vaikuttaa kokijaan. Hyvän hoitotahon löytyminen edistää toipumista.
Tukea psykoterapiasta
Monet saavat kokemuksiinsa apua pitkäkestoisesta terapiasta. Traumaperäisten stressihäiriöiden hoitomenetelmänä käytetään yleensä psykoterapiaa, jota voidaan tarvittaessa täydentää lääkehoidolla. Traumaterapian osana voidaan käyttää EMDR-menetelmää. Psykoterapiasta ja psykoterapiaan hakeutumisen käytännöistä löytyy kattavasti lisätietoa Mielenterveystalon Psykoterapiaan hakeutujan oppaasta.
Toipuminen ei etene suoraviivaisesti
Väkivallan vakavista ja pitkäaikaisista seurauksista huolimatta väkivallan kokemuksista toipuminen on mahdollista. Toipuminen on usein elämän mittainen matka eikä prosessi etene lineaarisesti.
Jokainen toipumisprosessi on yksilöllinen ja takapakit ovat luonnollisia.
Vanhat kokemukset voivat nousta pintaan pitkään väkivallan päättymisen jälkeenkin. Se ei kuitenkaan tarkoita epäonnistumista, vaan on osa toipumisprosessia.
Aiheeseen liittyvää sisältöä
Tukea ja neuvontaa
Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.