Tukea toipumiseen

Vertaistuki voimaannuttaa

Vertaistuki tarkoittaa kokemusten jakamista toisen samankaltaista kokeneen kanssa. Kyse on tukimuodosta, jossa tukea saadaan vertaisilta usein ammatillisesti ohjatussa ryhmässä.

Tällä sivulla

    Päivitetty viimeksi 17.11.2024, 16:11

    Vertaistuki

    Vertaistuki auttaa käsittelemään väkivaltakokemuksia

    Vertaistuki on hyvä tukimuoto monissa elämän kriiseissä ja tilanteissa, joissa taustalla on haitallisia kokemuksia, kuten väkivaltaa.

    Vertaistuki perustuu luottamukseen ja yhdenvertaisuuteen. Vertaistukiryhmässä pääset jakamaan tunteitasi, ajatuksiasi ja kokemuksiasi turvallisessa tilassa sellaisten ihmisten kanssa, joilla on vastaavia kokemuksia.

    Naisten Linja tarjoaa erilaisia ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä väkivaltaa kokeneille naisille.

    Lue lisää: Naisten Linjan vertaistukiryhmät väkivaltaa kokeneille

    Omien kokemusten jakaminen edistää toipumista

    Vertaistuen tarkoituksena on voimaannuttaa, tarjota tunneperäistä tukea sekä mahdollisuuksia jakaa kokemustietoa vertaisten kesken. Vertaistukeen sisältyy tärkeä ajatus siitä, ettei kukaan ole ongelmiensa kanssa yksin.

    Kun ryhmässä tapaa toisia samassa tilanteessa olevia ja näkee, että he ovat selviytyneet väkivallan kokemuksista, se herättää toivoa omasta selviytymisestä.

    Omista väkivaltakokemuksista puhuminen, niiden tunnistaminen ja sanoittaminen, on tärkeä askel väkivallasta toipumisessa. Monia auttaa omien kokemusten jakaminen turvallisessa ympäristössä, jossa kuunnellaan ja uskotaan, väkivaltaa ei vähätellä eikä syitä väkivaltaan etsitä väkivaltaa kokeneesta ihmisestä.

    Vertaistukiryhmässä myönteinen kokemus nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta voi tuottaa korjaavan kokemuksen. Väkivaltaa kokeneelle tämä on tärkeä kokemus, sillä väkivallan tekijä on yleensä toiminut päinvastoin: kieltänyt, vähätellyt, torjunut ja hiljentänyt väkivaltaa kokeneen kokemuksia.

    Vertaistukiryhmä auttaa

    • Ilmaisemaan itseäsi avoimesti ja ilman pelkoa arvostelusta tai tuomitsemisesta.
    • Lisäämään myönteisyyttä itseä kohtaan ja lieventämään häpeää.
    • Käsittelemään vaikeitakin tunteita sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat kokeneet samaa.
    • Oppimaan toisten kokemuksista ja löytämään uusia selviytymiskeinoja omaan tilanteeseesi.
    • Kasvattamaan voimavarojasi ja vahvistamaan toimijuuttasi.
    • Vahvistamaan itsetuntoasi ja parantamaan elämänhallinnan tunnetta.
    • Kasvattamaan ymmärrystä ja tietoa väkivallasta, sen tunnistamisesta ja siitä toipumisesta.
    • Lisäämään toiveikkuutta elämääsi.

    Oikeus ja tila puhua itsestä ja omasta elämästä voi vahvistaa kokemusta omasta arvokkuudesta menneisyyden tapahtumista huolimatta.

    Naisten Linjan vertaistukiryhmät ovat ammatillisesti ohjattuja. Ryhmänohjaaja on väkivaltatyön ja ryhmänohjauksen ammattilainen, jonka tehtävänä on huolehtia ryhmän toiminnasta ja rakenteesta. Ohjaaja tekee tilaa tasapuoliselle keskustelulle, kysymyksille ja ajatusten jakamiselle. Hän varmistaa, että jokainen pääsee jakamaan sen verran kuin haluaa ja ryhmässä on toisia kunnioittava, turvallinen ilmapiiri.

    Tutustu Naisten Linjan vertaistukiryhmiin täältä.

    Tukea ja neuvontaa

    Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.