Tukea toipumiseen

Väkivallasta toipumista edistäviä tekijöitä

Väkivallan vakavista ja kauaskantoisista seurauksista huolimatta väkivallan kokemuksista toipuminen on mahdollista.

Tällä sivulla

    Päivitetty viimeksi 15.11.2024, 14:11

    toipumista edistäviä tekijöitä

    Kun uskallat avautua, toipuminen voi alkaa

    Jatkuvan vaaran tunteen tulee olla ohi, jotta keho ja mieli voivat rauhoittua käsittelemään tapahtunutta. Niin kauan kuin pelko on läsnä jokapäiväisessä elämässä, keho on hälytystilassa. Parasta on ensimmäisenä pyrkiä rauhoittamaan ja turvaamaan oma tilanne.

    Tunnista ja nimeä kokemasi

    Oman kokemuksen väkivallaksi tunnistaminen ja nimeäminen sekä tieto siitä, että väkivalta on aina tekijän vastuulla ovat tärkeitä. Väkivalta ei ole sarja ikäviä sattumuksia, vaan se on systemaattista vallankäyttöä, joka tähtää lannistamiseen. Oman kokemuksen nimeäminen vaatii usein tietoa väkivallasta ja sen dynamiikasta.

    Tieto auttaa hakemaan oikeanlaista apua

    Väkivallalla on monia psyykkisiä, fyysisiä, sosiaalisia ja taloudellisia seurauksia, joiden tunnistaminen auttaa etsimään oikeanlaista apua. Vakavien oireiden hoitaminen on hyvin tärkeää, mutta samalla tulisi pystyä näkemään myös ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkitys.

    Avun pyytäminen ja vastaanottaminen

    Väkivallasta ei tarvitse selvitä yksin, tukea on saatavilla. Avun pyytäminen on monesti suuri askel. Väkivallan kohteeksi joutuminen on usein kaventanut omaa elämänpiiriä ja ajatusta siitä, että muihin ihmisiin on lupa turvautua. Toisiin tukeutuminen kuitenkin auttaa.

    Uskalla jakaa salaisuutesi

    Väkivallasta puhuminen tai siitä kirjoittaminen luotetun läheisen, osaavan ammattilaisen, vapaaehtoisen tai muun yhteisön kanssa omaan tahtiin ja omaa hyvinvointia kuunnellen auttaa. Väkivallan kokemuksia voi käsitellä myös musiikin, kuvataiteen tai draaman keinoin. Moni väkivaltaa kokenut kertoo hyötyvänsä pitkäkestoisesta terapiasta.

    Myös vertaisuudessa on voimaa: oman tarinan jakaminen samaa kokeneen kanssa voi olla erittäin voimauttavaa.

    Muista armollisuus itseä kohtaan

    Toipuminen on pitkä prosessi, jonka aikana elämä jatkuu, ja vastaan tulee monenlaisia elämäntilanteita. Paras tapa asettua väkivaltaa vastaan on toimia itseä kohtaan juuri päinvastoin kuin väkivallan tekijä toimisi: kohdella ja ajatella itseään lempeästi, lämpimästi ja rakastaen.

    Keholliset menetelmät edistävät toipumista

    Väkivalta jää paitsi mieleen niin myös kehoon riippumatta siitä, onko väkivallan tekijä ikinä koskenut kokijaan. Näiden kokemusten prosessoiminen esimerkiksi joogan, liikunnan, käsillä tekemisen tai kosketuksen kautta voi edistää toipumista. Jokainen on oman tilanteen paras asiantuntija: se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä ole toiselle toimiva keino.

    Haluatko keskustella omasta tilanteestasi? Voit ottaa yhteyttä Naisten Linjan palveluihin.

    Tukea ja neuvontaa

    Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.