Tukea toipumiseen

Vireystila ja rentoutusharjoitukset

Rentoutusharjoituksia kannattaa tehdä silloin, kun huomaat kehosi olevan ylivireystilassa tai olosi on muuten ahdistunut. Harjoitusten avulla voit myös maadoittua ja vahvistaa mielen ja kehon yhteyttä.

Tällä sivulla

    Päivitetty viimeksi 04.04.2025, 09:04

    vireystila ja rentoutusharjoitukset

    Laukaise ylivireystila rentoutusharjoituksilla

    Olo on levoton, sydän hakkaa, kädet ja jalat tärisevät. Hengittäminen tuntuu yhtä aikaa raskaalta ja pinnalliselta. Hermostuttaa ja hikoiluttaa. Tämä on tyypillinen kuvaus hermoston ylivireystilasta, joka voi syntyä esimerkiksi stressistä tai traumaattisen tapahtuman jälkeen.

    Lyhytkestoinen stressi nostaa vireystilaa hetkellisesti, ja se on normaalia. Kun stressi jatkuu pitkään ja voimakkaana, vireystila on jatkuvasti koholla. Olo voi olla hermostunut tai jopa paniikinomainen, pelokas, ahdistunut tai vihainen. Rauhoittuminen ja rentoutuminen on vaikeaa, ja mieli lähtee helposti “laukalle”.

    Vireystilaa säätelee ihmisen tahdosta riippumaton autonominen hermosto, jota voi kuitenkin pyrkiä rauhoittamaan turvallisuutta lisäävillä kehollisilla signaaleilla.

    Turvallisuudentunteen ja vireystilan välillä on vahva yhteys

    Väkivalta voi aiheuttaa pitkäkestoista, traumaattista stressiä ja vaikuttaa voimakkaasti turvallisuudentunteeseen.

    Kun ihminen on peloissaan, vireystila nousee korkealle. Toisaalta äärimmäinen uhka saattaa johtaa alivireystilaan, jolloin ihminen lamaantuu. Olo voi olla poissaoleva, unelias, voimaton, alistunut tai kokonaan tunnoton. Järkyttävän kokemuksen jälkeen on tyypillistä, että korkea vireystila jää päälle, tai se voi vaihdella nopeasti ylivireyden ja alivireyden välillä.

    Sopivassa vireystilassa ollessaan ihminen kokee yleensä olonsa rauhalliseksi ja turvalliseksi. Turvallisuudentunteen ja vireystilan välillä on siis yhteys, jota voi vahvistaa puolin ja toisin: turvallinen olo vaikuttaa positiivisesti vireystilaan, ja sopiva vireystila ylläpitää turvallisuudentunnetta.

    Jos huomaat, että vireystilasi on koholla eikä palaudu itsestään, sitä kannattaa koittaa säätää tietoisesti. Alla on kaksi yksinkertaista rentoutumisen ja maadoittumisen menetelmää, joita voit kokeilla itsenäisesti.

    Laatikkohengitys rauhoittaa

    Kehon mennessä stressitilaan hengitys pinnallistuu ja nopeutuu. Tällöin hermostoa voi pyrkiä rauhoittamaan hengittämällä tietoisesti syvään ja hitaasti aina palleaan asti. Palleaan asti ulottuvan hengittämisen tunnistaa siitä, että hengittäessä sisään myös pallea kohoaa pelkän rintakehän sijaan.

    Laatikkohengitysharjoituksessa kaikki osat seuraavat neljän kaavaa, mistä siis viittaus laatikkoon, neliöön. Laatikossa on neljä vaihetta - sisäänhengitys, pidätys, uloshengitys, pidätys - joiden jokaisen kohdalla lasketaan neljään. Eli neljä vaihetta neljän tahdissa.

    Paras tapa harjoituksen tekemiseen on istua tukevasti tuolilla jalat maassa. Kädet voi laittaa esimerkiksi syliin tai pallean ja rinnan päälle tunnustelemaan hengitystä. Tarpeen mukaan harjoituksen voi tehdä myös seisaaltaan tai makuultaan. Silmät voi pitää auki tai sulkea.

    1. Hengitä sisään nenän tai suun kautta palleaan asti, laske mielessäsi neljään noin 1-2 sekunnin tahdilla, mikä itsellesi tuntuu sopivimmalta.
    2. Pidätä hengitystäsi, laske mielessäsi neljään.
    3. Puhalla ilma rauhallisesti ulos suun kautta, laske mielessäsi neljään.
    4. Pidätä hengitystäsi, laske mielessäsi neljään.

    Toista näitä vaiheita esimerkiksi kymmenen kertaa. Keskity hengitykseesi. Mitä havaitset olossasi ja kehossasi?

    Maadoittuminen palauttaa hetkeen ja paikkaan

    Maadoittumisella viitataan siihen, että kehon mennessä voimakkaaseen stressi- ja ylivireystilaan, on vaikeaa keskittyä siihen hetkeen ja paikkaan jossa on. Tällöin ajatukset voivat lähteä toistuville, huolestuneille kierroksille tai jopa katastrofiajatteluun, mikä voimistaa stressitilaa. Maadoittumisella pyritään palauttamaan mieli kuluvaan hetkeen ja paikkaan tietoisella havainnoinnilla.

    Paras tapa harjoituksen tekemiseen on istua tukevasti tuolilla jalat maassa. Kädet voi laittaa esimerkiksi reisien päälle. Tarpeen mukaan harjoituksen voi tehdä myös seisaaltaan tai makuultaan.

    1. Vedä rauhallisesti syvään henkeä nenän tai suun kautta palleaan asti. Pidätä hetki ja puhalla hitaasti ulos suun kautta.
    2. Käännä päätäsi ja katso oikealle paikassa, jossa olet. Nimeä kolme esinettä, jotka näet, ja kuvaa niitä yhdellä adjektiivilla (esim. valkoinen valonkatkaisin, muovinen lamppu, pyöreä matto) ääneen tai mielessäsi.
    3. Käännä päätäsi ja katso vasemmalle. Nimeä kolme esinettä ja kuvaa niitä yhdellä adjektiivilla ääneen tai mielessäsi.
    4. Käännä katseesi eteenpäin. Vedä rauhallisesti syvään henkeä nenän tai suun kautta. Pidätä hetki ja puhalla hitaasti ulos suun kautta.
    5. Silitä tai taputa lempeästi käsilläsi reisiäsi tai käsivarsiasi. Totea samalla ääneen tai mielessäsi “olen tässä”.

    Tunnustele hetki oloasi ja kehoasi. Mitä havaitset?

    Maadoittumisharjoituksen voi yhdistää myös hengitysharjoitukseen niin, että jatkaa maadoittumisen jälkeen rauhaa syvähengitystä.

    Lue lisää: Mieli ry:n ohjatut rentoutumisharjoitukset äänitiedostoina

    Lue myös: Kaikki Mieli ry:n harjoitukset

    Tukea ja neuvontaa

    Oletko huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta? Ethän jää yksin. Olemme täällä sinua varten.