Riitely parisuhteessa – normaalia vai sittenkin väkivaltaa?
Kun huoli herää, sille on lähes aina jokin syy. Kaikissa ihmissuhteissa riidellään ajoittain. Riitely on täysin normaalia. Siinä vaiheessa, kun riidat rajoittavat elämää ja aiheuttavat pelkoa, on syytä pysähtyä tarkastelemaan ja pohtimaan tilannetta.
Mikä on riidan ja väkivallan ero?
Jokaisessa parisuhteessa riidellään ajoittain. Riitely ja henkinen väkivalta ovat kuitenkin eri asioita. Riidan osapuolet voivat vapaasti sanoa oman mielipiteensä. Riita muuttuu väkivallaksi siinä vaiheessa, kun väkivallan kohde ei enää uskalla ilmaista mielipiteitään, koska pelkää seurauksia.
Pelko ei kuulu parisuhteeseen: jos toinen riitelijöistä kokee oman turvallisuutensa uhatuksi ja jättää asioita sanomatta pelon vuoksi, on todennäköistä, että hän kokee henkistä väkivaltaa.
Väkivalta alkaa parisuhteessa usein pienistä teoista. Pienet asiat voivat muuttua ajan kanssa arjeksi, jossa toinen osapuoli pelkää ja alkaa muokkaamaan omia tekemisiään ja sanomisiaan välttääkseen konfliktin tai riidan.
Lue myös: Millainen on tasavertainen parisuhde?
Miten erotan riitelyn väkivallasta?
Riidellä voi joko reilusti tai epäreilusti: mikäli riitelyn aikana esiintyy epäkunnioittavaa käytöstä kuten nöyryyttämistä, uhkaamista, jatkuvaa syyllistämistä tai päiviä jatkuvaa mykkäkoulua, tulee riitatilanteesta todennäköisemmin epätasapuolinen.
Erityisesti pelon tunne estää molempia riidan osapuolia olemasta yhtä aktiivisia sekä ristiriidan käsittelyssä että oman näkökulmansa esiin tuomisessa. Väkivalta piilee nimenomaan riidan olosuhteissa ja seurauksissa: Ovatko molemmat osapuolet tilanteessa vapaaehtoisesti ja tasapuolisina?
Lue myös: Kontrollointi parisuhteessa - tunnistatko hälytysmerkit?
Nämä varoitusmerkit auttavat erottamaan riitelyn väkivallasta
- Pelkäät riitelyä kumppanisi kanssa. Tärkeä muistisääntö: riitelyssä molemmat osapuolet kokevat olonsa turvalliseksi ja ovat tilanteessa vapaaehtoisesti ja tasapuolisina.
- Kumppanisi nöyryyttää, alistaa, haukkuu tai mitätöi sinua riitatilanteissa.
- Sinuun kohdistuu fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa. Fyysinen väkivalta tai sillä uhkaaminen eivät kuulu riitelyyn. Ne ovat väkivaltaa, eikä niitä voi perustella sillä, että riitatilanteissa tunteet kuohuvat yli tai itsehillintä pettää.
- Rajoitat tekemisiäsi ja sanomisiasi seurausten pelossa. Riidassa osapuolet voivat vapaasti ilmaista oman mielipiteensä.
- Kumppanisi käyttää raivoamista keinona saada sinut alistumaan ja toimimaan tietyllä tavalla. Tämä on henkistä väkivaltaa, joka ei kuulu tasavertaiseen riitelyyn.
- Kumppanisi haastaa jatkuvasti riitaa. Jotkut ihmiset tulistuvat helpommin kuin toiset, mutta jatkuva riidan haastaminen tai riitelyn aloittaminen ilman selvää syytä ovat usein merkkejä henkisestä väkivallasta. Väkivaltaisessa suhteessa väkivallan tekijä pyrkii kontrolloimaan toisen käytöstä riitelyn avulla.
- Riita alkaa usein mustasukkaisista syytöksistä. Tasavertaisessa parisuhteessa kumppanit voivat luottaa toisiinsa, eikä heidän tarvitse olla tilivelvollisia jokaisesta liikkeestään.
Jos siis riidan aikana alat pohtia, onko tilanteessa kyse henkisestä väkivallasta tai onko fyysisen väkivallan uhka olemassa, pysähdy hetkeksi miettimään kenellä valta on riitatilanteessa. Voit myös miettiä, koetko tilanteen uhkaava tai jätätkö jotain sanomatta seurausten pelossa.
Jos epäilet kokevasi parisuhteessasi väkivaltaa tai sen uhkaa, olethan yhteydessä Naisten Linjan palveluihin. Olemme täällä sinua varten.